Jacob Aarup-Andersen blir ny Danske-vd
Finans

Medieuppgifter: Han tar över Danske Bank

Danske Bank väntas internrekrytera ny vd, Thomas Jisander anklagas för nytt bedrägeri och Ax:on Johnsons SD-stöd kritiseras. Det är de hetaste nyheterna från måndagmorgonen.

Uppdaterad 2018-09-25
Publicerad 2018-09-24

Medieuppgifter: Jacob Aarup-Andersen blir ny Danske-vd
Danske Bank uppges vara nära en ny vd-utnämning efter Thomas Borgens avgång till följd av penningtvättskandalen, enligt uppgifter till danska medier. Huvudkandidat till posten just nu är Jacob Aarup-Andersen som tidigare varit Danske Banks finansdirektör, men som nu är chef för bankens förmögenhetsförvaltning. Banken uppges dock fortsatt även titta på externa kandidater.

Thomas Borgen tvingades avgå den 19 september efter att en internutredning visat att det tvättats pengar till ett värde av cirka 200 miljarder euro via bankens estländska filial mellan 2007-2015.

Thomas Jisander anklagas för nytt bedrägeri
Thomas Jisander, mest känd som ”Trustormannen”,  är på tisdag tillbaka i rätten, anklagad för bedrägeri.

– Det handlar om omfattande och grov brottslighet. Det blir en lång och omfattande huvudförhandling, säger chefsåklagare Henrik Fagher till TT.

Rättegången inleds i Göteborgs tingsrätt på tisdag och beräknas vara klar i slutet av oktober.
Jisander, som idag heter något annat, anklagas för att ha försökt lura norska Eksportkreditt att betala ut ett lån på cirka 120 miljoner svenska kronor.

Storch om Ax:son Johnsons stöd till SD: ”Oerhört naivt”

Antonia Ax:son Johnson uppmanade i lördagens Dagens Industri att Alliansen borde regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det viktigaste är att Sverige får en Alliansregering och då måste man vara pragmatisk, sa Antonia Ax:son Johnsson.
Utspelet fick tuff kritik från flera håll.

–  Jag känner mig väldigt besviken och har svårt att ta in det hon säger. Jag har jobbat med henne 20 år och hon har alltid stått upp för humanism och liberalism och så slår hon om på det här sättet, säger Marcus Storch till Dagens Industri. Han har under lång tid varit vice ordförande i Antonia Ax:son Johnsons ledning och suttit i styrelserna för Axel Johnson, Axfood, Nordstjernan, NCC och Mekonomen.

– Det är oerhört naivt att tro att SD:s stöd är gratis, säger Markus Storch till tidningen.

Kritikstorm mot Grant Thornton-vd Sacha Romanovitch
Grant Thorntons brittiska vd Sacha Romanovitch pressas av delägare på byrån som ifrågasätter hennes ledarstil och strategi, samt revisionsjättens finansiella ställning och förmåga, rapporterar Financial Times. Sacha Romanovitch är firmans första kvinnliga vd, men hennes ledarskap har bland att kritiserats för att bygga på ett skräckvälde. Hon har också anklagats för att ha anammat "socialistiska" strategier och att hon "inte har något vinstfokus".

Romanovtich har bland annat beslutet att vinsten ska delas med hela personalstyrkan istället för med enbart delägarna. Sedan Romanovitch blev vd har firmans vinst före skatt fallit med 12 procent till 72 miljoner euro.

Banker och fondbolag hotar lämna Danske
Flers stora kapitalförvaltare, däribland Alecta, Swedbank Robur, AMF och Folksam hotar att sluta handla med Danske Bank-obligationer. Det visar en rundringning som SvD Näringsliv gjort.

– Systematiska överträdelser av den här kalibern är inget vi varken som investerare eller motpart kan acceptera, säger Carina Lundberg Markow, chefsstrateg på Folksam till SvD.

EU-kommissionen kräver utredning om Danske
EU-kommissionen har bett den europeiska bankmyndigheten EBA att utreda vad som gick fel i övervakningen av de transaktioner som involverar penningtvätt i bankens estländska filial. En obereonede internutredning har konstaterat att cirka 200 miljarder euro har tvättats via filialen mellan 2007-2015. En fjärdedel av pengaran har haft ryskt ursprung.

Svenska banker investerar i svartlistade bolag
Sju svenska storbanker investerar fortsatt i företag som kränker mänskliga rättigheter, skriver SvD, enligt en ny kartläggning från Amnesty. Organisationen hittade svartlistade företag i totalt 62 fonder som förvaltas av bankerna.

Danske Bank Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank hade exponering mot något av dessa bolag i sina så kallade etiska fonder. Enligt Amnesty är Swedbank, men även SEB och Skandia mest aktiva för att försöka påverka bolagen, medan Danske Bank och Nordea varit mest passiva.

Risk för marknadsreaktioner i Italien
Italiens centralbankschef, Ignazio Visco, uppmanade under hegen landets populistregering att ”bedriva en återhållsam finanspolitik för att undvika negativa marknadsreaktioner och en risk för att landets skuldsättning blir ohållbar”. Det skriver nyhetsbyrån Direkt.

Ignazio Visco varnade i lördags för en improduktiv ökning av budgetunderskottet med tanke på landets skuldbörda, som inom euroområdet endast överträffas av Grekland i relation till BNP.

Acsnacs Energi höjer budet på Skånska Energi
Acsnacs Energi har förvärvat 336.189 aktier av serie A och 880.344 aktier av serie B i Skånska Energi, motsvarande 14,7 procent av samtliga aktier och 18,8 procent av samtliga röster i Skånska Energi, för 72 kronor per aktie oavsett aktieslag, uppger Finwire. I förra veckan lämnade Infranode Energi ett bud om 70 kronor per aktie i Skånska Energi.

–  Vi uppskattar det starka stödet från aktieägare med 14,7 procent av aktierna som valt att sälja sina aktier till oss. Vi är övertygade om att Ancala är en ansvarig och långsiktig ägare till Skånska Energi och vi är fast beslutna att genomföra detta reviderade erbjudande, säger Kurt Håkansson, Industry Partner på Ancala Partners enligt Finwire.

Platsannonser

Logga in