Morgonsvepet

May utan stöd för omförhandling

May utan stöd för omförhandling, Teliatoppar riskerar sex år – dom i dag, Trump skriver på avtal - det är några av rubrikerna i nyhetssvepet denna fredagsmorgon.

Publicerad 2019-02-15

May utan stöd för omförhandling

EU Det brittiska parlamentet röstade på torsdagen emot en motion som stöttade premiärministerns väg framåt för att bryta dödläget i brexitfrågan. Det rapporterar Bloomberg News.

Nederlaget innebär i princip att May inte längre har mandat att kräva ändringar i utträdesavtalet i Bryssel och tyder på att hon har små chanser att stå emot försök från parlamentet att ta kontroll över brexitprocessen om två veckor.

Den 27 februari kommer flera ledamöter försöka få igenom ett förslag som kräver att May söker en förlängning av brexitförhandlingarna om inget avtal finns på plats den 13 mars.

Teliatoppar riskerar sex år – dom i dag

Ekobrott Sju års fängelse. Det kan bli straffet för förra vice vd:n i Telia, Tero Kivisaari. Även tidigare vd:n Lars Nyberg riskerar långt fängelsestraff. Men experterna tror på friande domar.

– Jag är pessimistisk. De åtalade kommer säkert att klara sig. Vi har en lagstiftning som helt enkelt är förfärlig på det här området. Det säger Peter Utterström, advokat, specialiserad på antikorruption, till SvD.

Även Aktiespararna tror att tingsrätten väljer att fria.

– Vårt stalltips att de frias. Det är den gamla mutlagstiftningen som gäller, eftersom händelserna ägde rum 2007–2010. Det gör det tufft för åklagaren, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna till samma tidning.

Dom meddelas i dag kl 11.

 

Dom kan ge Atlas Copco miljardåterbäring

EU EU-domstolen har beslutat att häva EU-kommissionens skattebeslut från 2016 som tvingade flera multinationella företag med verksamhet i Belgien att betala skatt på övervinster, rapporterar Dagens industri.

Ett av de företag som har anledning att fira är den svenska industrijätten Atlas Copco, som är ett av Belgiens största skattebetalande företag och nu kan få tillbaka 2,8 miljarder kronor.

 

Ökad framtidstro hos butikshandlare - ned i e-handel

Butikshandlarnas framtidstro förbättrades i februari. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, steg till 93,3 i februari jämfört med 90,5 i januari. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer.

E-handlarnas framtidstro försämrades däremot. Framtidsindikatorn sjönk till 107,3 i februari från 109,2 i januari.

 

Trump skriver på avtal

President Donald Trump kommer att skriva på kongressens avtal för att undvika en ny nedstängning av federal verksamhet.

Det sade majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell på torsdagskvällen.

För att få ytterligare finansiering och kunna bygga muren mot Mexiko, sa han också att presidenten kommer att utlysa nationellt nödläge.

 

”Vi tjänar tillräckligt”

Bank Tillsammans med Ica Banken var Skandiabanken den enda bank som inte drogs med i räntehöjningsyran efter Riksbanken höjning.

Johanna Cerwall, vd för Skandiabanken, vill inte avslöja hur mycket Skandias upplåningskostnader har ökat det senaste året, men hon ser som sagt inget behov att höja sina kunders boräntor för tillfället.

– Vi tjänar tillräckligt med pengar just på vår bolåneaffär, säger hon till Svenska Dagbladet.

 

Lag om begränsad strejkrätt redan i sommar

Politik En ny lag som ska förhindra ett antal strejker var tänkt att börja gälla nästa år, men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill att lagen ska vara klar redan i sommar, uppger SR Ekot.

LO, TCO och Saco samt Svenskt Näringsliv står bakom förslaget, som nu ska bli lag.

 

Platsannonser