FinansNyhet

Max Matthiessen inleder samarbete med Goldman Sachs

"Det här samarbetet innebär att vi kan erbjuda vad vi anser är de absolut främst investeringslösningarna till våra kunder", säger Sebastian Siegl som tillträdde som chef för bolagets kapital- och förmögenhetsförvaltning i november förra året.
Publicerad

”Vi får tillgång till deras produktpalett och analyser, Goldman Sachs får en partner med stark, lokal förankring”, säger Sebastian Siegl, chef för kapital- och förmögenhetsförvaltning vid Max Matthiessen.

Annelie Östlund

Reporter

Det är inom kapitalförvaltningsområdet som Max Matthiessens inleder partnerskapet med Goldman Sachs Asset Management. Samarbetet innebär bland annat att Max Matthiessens kunder får tillgång till en rad nya globala förvaltningstjänster.

– Vi gör ett eget urval av Goldman Sachs produktpalett som vi strukturerar till en lösning för våra kunder som får tillgång till tjänster som inte har funnits på den svenska marknaden tidigare. Det här samarbetet innebär att vi kan erbjuda vad vi anser är de absolut främsta investeringslösningarna till våra kunder, säger Sebastian Siegl som tillträdde som chef för bolagets kapital- och förmögenhetsförvaltning i november förra året.

De nya strategierna kommer att finnas tillgängliga både i Max Matthiessens ordinarie sparlösningar och inom förmögenhetsförvaltningen i form av diskretionära mandat.

Annons

Utöver nya tjänster får Max Matthiessen också tillgång till mycket av den analys som Goldman Sachs gör.

– Vi får exklusiv tillgång till världsledande marknadsanalyser. Goldman Sachs Asset Management har över 1 400 investeringsexperter världen över och att försöka replikera det genom att bygga en egen intern organisation – det är en alltför stor utmaning och inte särskilt kostnadseffektivt,, säger Sebastian Siegl.

Vad får Goldman Sachs ut av samarbetet?
– De får en partner som har en väldigt stark lokal förankring – något som Goldman Sachs inte har. Max Matthiessen har över trettio kontor runt om i landet som genomför 50 000 kundmöten varje år.

Annons

Sebastian Siegl säger att målet dessutom är att fördubbla antalet kundmöten.

– Vi tror på det personliga mötet – oavsett om det sker elektroniskt eller fysiskt. Jag är för alla innovationer som bidrar till ett ökat sparande – robotrådgivare och do it yourself-verktyg. Men vi ser att en ganska stor del av marknaden tycker det är viktigt med det personliga mötet och att kunna diskutera privatekonomiska frågor med en kunnig person. Dessutom är intresset för långsiktigt sparande ofta lågt och då krävs det att någon hjälper till.

Max Matthiessen planerar också att växa inom kapitalförvaltningsområdet genom att erbjuda diskretionär förvaltning till kunder som tidigare inte haft tillgång till den typen av tjänst.

Annons

– Som regel krävs det en ganska stor påse pengar för att få tillgång till diskretionär förvaltning. Men vi vill erbjuda det till kunder som har ett investerbart kapital på 1 miljon kronor, vilket är betydligt mindre än vad som normalt brukar krävas.

Betyder det att ni planerar att rekrytera?
– Vi har ungefär 400 medarbetare idag och behöver bli fler. Rekrytering står högt upp på agendan. 

Annons