Finans Nyhet

Maud Olofsson anlitar juridikprofessor

Publicerad
Uppdaterad

Professor och Vingejuristen Christina Ramberg ansluts till Maud Olofssons Regelråd som ska se till att företagen minskar sina kostnader med en fjärdedel innan 2010. ”En fin tanke som jag hoppas går att förverkliga”, säger Ramberg.

Helene Rothstein

– Företagskrångel är svårt att mäta. Men ambitionen är att det ska minska. Det viktigaste är man inte ökar dem, säger Christina Ramberg.

Hon har nyligen utsetts till ledamot i Regelrådet som på Maud Olofssons initiativ har som mål att svenska företagare ska minska sina administrativa utgifter med en fjärdedel innan 2010.

– Det är viktigt att företag ägnar tid åt produktivitet istället för byråkrati. Det är ganska lätt att starta en enskild firma men så fort man ska anställa blir det krångligt. Det uppstår en psykologisk tröskel och det bästa vore om denna tröskel kan bli lägre.

Annons

Vad är det för krångel som kostar?

– Jag tror att det är många bäckar små. Det ska vara en blankett här, en där. Det bästa, om jag fick drömma, vore om man bara behövde skriva en blankett om året. Men det är nog tyvärr en utopi.

Målet är satt innan 2010, är det inte mer bråttom?

Annons

– Det bästa vore såklart om vi var klara innan sommaren. Men det är inte ett realistiskt mål.

Är det extra krångligt i Sverige?

– Nej, det tycker jag inte. Sverige är ett förhållandevis obyråkratiskt land. Utomlands är det ofta vanligare med underliga, jobbiga byråkratiska regler. Men Sverige kan få en stor konkurrensfördel om det blir ännu enklare.

Annons

Vad kan man konkret göra för att underlätta för företag?

– Jag har precis tagit tag i detta och har inget direkt svar på det nu. Men redan i dag har flera mejl trillat in. Bland annat från en kille som skrev om olika tillstånd som behövdes från flera olika myndigheter. Jag tror också att revisorer har bra koll på var och när det blir jobbigt för företag.

Christina Ramberg har många järn i elden. Hon är professor i handelsrätt vid Handelshögskolan i Göteborgs sedan 11 år tillbaka, har tjänstgjort som professor vid Tulane University, University of Utrecht samt vid Handelshögskolan i Stockholm.

Sedan 2007 arbetar hon också på den stora affärsjuridiska byrån Vinge.

Tar du tjänsteledigt nu?

– Nej, det är inte särskilt bra betalt och ersättningen går till Vinge eftersom uppdraget kommer att ta ganska mycket tid.

Vad ligger ersättningen på?

– Jag vet inte om det är officiellt, men det är mycket mindre än vad jag normalt debiterar.

Hur hinner du med allt?

– Jag har ingen krävande man och mina barn är stora. Och så älskar jag mitt jobb.

Varför?

– Juridik handlar om risk management, att försöka förebygga konflikter och hantera uppkomna konflikter så smidigt som möjligt. Det är spännande med konflikter och det känns meningsfullt att få bidra till att begränsa skadeverkningarna av dem.

Har du träffat Maud Olofsson?

– Nej, det har jag inte. Men jag har sett henne.

Hur gick det till när du fick reda på att du fick tjänsten?

– Jag har försökt att ta reda på hur de fick mitt namn, men jag vet faktiskt inte.

Har du gjort något liknande förut?

– Ja, för många år sedan hjälpte jag justitiedepartementet med elektroniskt handel och då representerade jag justitiedepartementet i New York men annars har jag inte haft statliga uppdrag förutom som rådgivare i några direktiv.

Ser du något problem med att det i någon mening är ett politiskt uppdrag?

– Om mina förslag och synpunkter inte beaktas så slutar jag. Det är ju fördelen med att det inte är så välbetalt. Jag blir inte beroende av pengarna.

Mer om Christina Ramberg

Hon är verksam som skiljeman och styrelseledamot i stora svenska företag.

• Styrelseuppdrag i Sigma AB (Publ), FARSRS Förlag AB, Connect Väst AB, Göteborgs Högre Samskola, Svensk Juristtidning, Svenska Nationalkommittén för de Nordiska Juristmötena. Vice styrelseordförande i Länsförsäkringar Liv AB.

• Föreståndare för Stiftelsen Affärsjuridik i Göteborg AB

• Ledamot i Västsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd, Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället, The Coordinating Committee for European Civil Code

• Hon har också tjänstgjort som domare och skrivit en mängd böcker och artiklar inom ämnesområdena köp- och avtalsrätt samt elektronisk handel och är mycket aktiv i det pågående harmoniseringsarbetet i Europa.

• Är 47 år, född i Göteborg.

• Pluggade i Uppsala och Stockholm.

• Förutom professor i Handelsrätt arbetar hon på Vinges Göteborgskontor.

Regelrådet är ett helt kanli som ska träffas för första gången nästa vecka på Garnisonen, Karlavägen i Stockholm.

Annons