Fonder

"Marknaderna är övervärderade"

Amerikanska förvaltaren GMO pratar om cykliska bolag, blue chip-aktier och varför USA är mest övervärderat nu.

Publicerad 2016-03-15

Globala aktiemarknaderna är generellt övervärderade men ingen lika mycket som USA. Det säger Tommy Garvey, medlem av allokeringsteamet på amerikanska kapitalförvaltaren GMO till Realtid.se.

Den Boston-baserade förvaltaren har väldigt lite kapital i allokerat på den amerikanska aktiemarknaden i sina strategier på grund av synen att 30 till 40 procent av den är övervärderad.

– Vi ser helt enkelt inte att fundamentan matchar värdena sett ur vårt långsiktiga perspektiv, säger han i en intervju.

De amerikanska bolag GMO ändå köper är främst så kallade kvalitetsbolag och de som enligt förvaltaren hamnar i den kategorin är de med en hög avkastning på eget kapital och låga skulder. Väletablerade blue chip-bolag som Microsoft och Coca Cola är några av dem Garvey nämner.

– Även de är lite dyra och kan därför vara en besvikelse de kommande åren men de är inte i närheten av att vara lika dyra som resten av den amerikanska marknaden, säger Garvey.
GMO (Grantham, Mayo, & van Otterloo), medgrundad av den legendariske brittiske investeraren Jeremy Grantham, är desto mer investerad i europeiska tillgångar samt i tillväxtmarknader. Investerare är så fokuserade på riskerna utanför USA att de oglamorösa cykliska värdeaktierna i Europa är ännu billigare nu.

– Helt klart är de aktierna känsliga för olika makroekonomiska problem men samtidigt får investerare betalt för att ta de riskerna. Ett område vi är investerade i är rysk energi. Det finns makro- och geopolitiska problem att ha i åtanke men dessa bolag säljs i stort sett för under bokfört värde och priset motsvarar risken du tar där, säger Garvey.

Strategin för att hitta europeiska bolag skiljer sig lite från den för amerikanska; i Europa finns värdet i aktier Garvey beskriver som oglamorösa cykliska bolag och medan GMO inte allokerar baserat på sektorer finns en lite övervikt mot energi och biltillverkare. Blue chip-aktier är för dyra i Europa men billigare än resten i USA, säger Garvey.

Kapitalförvaltaren har också en positiv syn på tillväxtmarknader, ett område Garvey erkänner investerare är mest oroliga för just nu.

– Det är en del vi pratar mycket med våra investerare om och är något vi är beredda att investera i.Men vi försöker försäkra dem att ta en lite mer långsiktig syn på det. Vi har förtroende för tillväxtmarknadsaktier och tycker att riskerna är inprisade i marknaden. Tålamod lönar sig i längden, säger Garvey.

Det första kvartalet har de globala marknaderna varit minst sagt volatila och många inväntar en stabilitet som ännu inte infunnit sig. Huruvida stabiliteten kommer snart är inget GMO:s team funderar på utan bolaget fortsätter söka tillgångar som inte är övervärderade och kan ge en god avkastning på längre sikt.

– Vi har ingen syn på marknadens förmåga att stbiliseras på kortare sikt. Allt det här drivs mycket mer av känslosamhet än värderingar just nu men det jag kan säga är att de flesta marknaderna fortfarande, trots nedgångarna nyligen, är övervärderade. Vi väntar oss inte heller en större återhämtning och tänker inte på vad marknaderna ska göra på kort sikt, avslutar han.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in