Realtid

Konkurserna ökar i byggbranschen: "Diversifiering avgörande"

Konkurserna ökar i byggbranschen: "Diversifiering avgörande"
Byggbranschen dras med en av de största nettominskningar. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Simon Kronö
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Vi har ännu inte nått botten av konjunkturen, menar Dun & Bradstreet i en ny prognos. Byggbranschen är näst mest drabbad av betalningsproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggbranschen står inför en ökande konkursrisk, enligt Dun & Bradstreets prognos för augusti 2024.

Risken att byggbolag går i konkurs har ökat marginellt till 2,55 procent, vilket innebär att cirka 1 947 sådana riskerar att gå det ödet till mötes inom det kommande året.

Betalningsanmärkningarna inom branschen är också höga – med 10,7 procent av företagen som har en eller flera anmärkningar. Byggbranschen är därmed den näst mest drabbade när det gäller betalningsproblem.

”Inflationen har medfört att färre projekt startas, dvs tappade intäkter i kombination med ökade kostnader och sämre marginaler”, säger Henrik Hargéus, affärsanalytiker hos Dun & Bradstreet, till Realtid.

”Mycket handlar om satsningar”

Trots räntesänkningar och andra ekonomiska åtgärder syns ännu ingen tydlig vändning i ekonomin, och det förväntas dröja till våren 2025 innan dessa insatser ger effekt.

”Flera experter har skrivit att det kan ta relativt lång tid innan vi kommer tillbaka till tidigare nivåer åtminstone vad gäller bostadsbyggande. Men mycket handlar om vilka satsningar som sker både privat och i offentlig regi”, säger Hargéus.

Rådet: Diversifiera mera

ANNONS

Ett fortsatt lågt byggande och minskad efterfrågan på nya projekt bidrar till att det inte lönar sig att starta nya byggföretag, vilket resulterade i en nettominskning av 523 bolag under perioden januari-augusti 2024.

Branschen kämpar således med både konkursrisk och bristande tillväxt.

”Det är en spegling av nuvarande konjunkturläge, men minskningen kanske även bör ses i relation till att vi hade en väldigt kraftig uppgång under pandemin och det är många av de mindre bolagen som startade då som har gått i konkurs”, säger Hargéus.

Vad behövs för att få igång byggandet igen och hur kan företag överleva tills dess?

”Förutom ökad köpkraft hos konsumenter så handlar det exempelvis om långsiktighet vad gäller planering, regelverk och byggregler, samt diversifiering, det vill säga att inte enbart vara beroende av bostadsbyggande. Det är viktigt att kunna verka inom olika sektorer, som infrastruktur, industribyggnation och service/underhåll.”

Läs mer:
Var är regeringens satsningar på byggbranschen? Realtid
Vinden har vänt: Då ökar byggbranschens investeringar. Realtid
Kommuner drabbas när byggbolag skjuter upp betalningar. Realtid
Avvisar byggkrisen: ”Jag fortsätter att köpa”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö
ANNONS
Jämför elpriser här

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]