Realtid

Färre nya arbetslösa i USA gav dollarstyrka

Dollarn ligger kvar nära sin högsta nivå på en vecka mot andra större valutor.
Dollarn ligger kvar nära sin högsta nivå på en vecka mot andra större valutor, men den kinesiska yuanen gick också starkt efter ny statistik som visar högre inflation än väntat. Arkivbild.
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Dollarn ligger kvar nära sin högsta nivå på en vecka mot andra större valutor. Detta efter att betydligt färre anmälde sig som arbetslösa än väntat i USA. Den nya statistiken har dämpat oron för en kommande ekonomisk nedgång, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Då kan oljepriserna skena iväg och fyrdubblas

13 nov. 2024

Den kinesiska yuanen gick också starkt efter ny statistik som visar högre inflation än väntat och en starkare officiell växelkurs.

Den amerikanska dollarn var stabil mot den japanska yenen efter att ha återhämtat sig under tre dagar och fick stöd av en uppgång av räntan på amerikanska statsobligationsräntor. Detta efter arbetslöshetssiffrorna som tyder på en oväntat stark sysselsättning. Det fick marknaden att minska sina förväntningar på hur mycket Federal Reserve kommer att sänka styrräntan i år.

Största fallet i antalet arbetslösa på elva månader

Antalet personer som ansökt om arbetslöshetsersättning sjönk med 17 000 till 233 000 förra veckan, säsongsjusterat, enligt det amerikanska arbetsdepartementet som står bakom siffrorna. Det var den största minskningen på elva månader. Förväntningarna, enligt Reuters analytikersammanställning, låg på 240 000 personer.

En valutachef varnade nyligen för fortsatt turbulena månader framöver då enbart hälften av spekulativa valutapositioner i USD/JPY avvecklats efter att så kallat carry-traders kunnat låna billigt i Japan, innan Bank of Japan oväntat höjde räntan. 

Vanligtvis innebär nedgångar på börsen även en försvagning av den svenska kronan, men inte denna gång. Här är det just den nämnda räntehöjningen av Bank of Japan som anses ha bidragit till förstärkningen av den svenska kronan. Stefan Melin som är chefsanalytiker på Danske Bank tror dock att uppgången är tillfällig, utifrån scenariet att Riksbanken höjer räntorna fortare än den europeiska centralbanken, ECB.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS