Finans Nyhet

Marika Ehrenkrona:

Publicerad

Struktuuurer ska uttalas med långt uuu och alltid i pluralis

Du går väl inte omkring med en gammal, utrangerad bortförklaring? Som var modern för flera år sedan?

Till exempel ”uppgiften har kommit bort i datorn”. Den funkar inte någonstans längre. I dag invänder man bara förstrött ”Vadåra, Knutby-pastorns deletade SMS hittaromju…”

En bortförklaring som har varit otroligt slitstark på svenska arbetsmarknaden är den oklanderligt sakliga frasen ”vi har inte fått utbildning på det.” Ingen utbildning – inget jobb. En intellektuell smocka rakt i chefens visionsplan. Vadå tvätta penslarna efter målningen? – Det har vi inte fått utbildning på. Vadå, skriva ut ett kvitto på jobbet? – Den kursen har jag inte gått. Frasen funkade finfint fram till senhösten 2002, då hade alla medarbetare på svenska arbetsplatser genomgått samtliga upptänkliga kurser. Bortförklaringen antog en nyans av beige.

Annons

Därför är det så glädjande att en ny fräsch bortförklaring har presenterat sig på offentlig nusvenska. Den kommer att stå sig länge.

Struktuuuuurer!

Det saknas struktuuuurer! Ska uttalas med långt uuuuu och förekommer alltid i pluralis, för att understryka begreppets otydlighet. Skulle någon mot förmodan hitta en struktur, kan man nämligen alltid klara sig med att påpeka: ”visst den där strukturen ja, men aaaandra struktuuuurer saknas”.

Annons

När utrikesminister Laila Freivalds inte kom till jobbet på UD eller visste var Phuket låg, gjorde hon inget fel, för det saknades strukturer att hantera sådana situationer, har vi nu fått veta.

Javisst!

Det fanns inte strukturer för att komma till jobbet på UD klockan nio på morgonen, för att slå upp kartboken över Sydostasien, be polisen ta hand om listor och ringa ett samtal till räddningsverket.

Annons

Tekniken är att föra upp alla konkreta bortförklaringar till en så hög abstraktionsnivå som möjligt. Då kommer folk lägga pannan i djupa veck och hummande instämma ”hm, just det, strukturerna saknades”. Det låter klokt och insiktsfullt på något sätt. Och framför allt: totalt invändningsfritt, eftersom ingen ändå vet vad man menar med strukturerna.

Så i bästa UD-anda kan nu alla göra sin egen struktur-analys.

Jag identifierar direkt massor av saknade strukturer i min egen närmiljö. I morse kom jag ut till ett kök fyllt av odiskade kaffelatteglas. Istället för att surt slamra in med rasket i diskmaskinen, slog jag mig ner vid köksbordet och gjorde en struktur-analys. Jag kunde då med kraft konstatera att det inte fanns några strukturer för att hantera odiskat kaffegods. Det kändes faktiskt rätt skönt efteråt, förlösande på något sätt.

Försov du dig? Missade du bussen i dag? Det är varken busschaufförens eller ditt eget fel. Istället saknas strukturer för logistiken mellan väckarklocka och buss. Problemet ligger på en betydligt högre nivå än du hittills har trott och du är helt oskyldig.

Hämtade du ungarna för sent på dagis i går? Du är friad, för handen på hjärtat, kan du se att det finns vettiga samhällsstrukturer för att hämta barn på dagis?

Skulle nu någon klaga på mig och säga att jag driver med en hårt arbetande utrikesminister och svassiga kommissioner, så klaga på bara. Jag saknar ändå alla strukturer för att ta hand om kritik. Och eftersom det också saknas strukturer för att bygga de strukturer som krävs för att diska koppar, hinna med bussen, hitta till Phuket, ja helt enkelt för att få landet att fungera igen, så kan ju allt fortsätta som vanligt. Och den här krönikan kan avslutas. För den saknar ju totalt struktur, flåt, struktuuuurer.

Marika Ehrenkrona

ehrenkrona@hjarnverk.se

Annons