FinansNyhet

Maria Landeborn: ”God chans till acceleration i tillväxten”

Maria Landeborn, Danske BankMaria Landeborn, Danske Bank
Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank. Foto: TT
Publicerad

I Europa har restriktionerna mildrats den senaste tiden och chansen är god att vi kan få se en acceleration i tillväxten senare i vår, om än inte så kraftig som under våren 2021. Det säger Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank.

Anders Frick

I veckan släpper såväl internationella som svenska teknikjättar sina rapporter. Många svenska sparare har stor exponering mot båda, och kommer därmed att påverkas.

Apple, Microsoft, IBM och Tesla släpper alla sina rapporter. Detsamma gäller Atlas Copco, Ericsson, H&M och SEB. Totalt rapporterar drygt 20 procent av alla bolag i S&P 500-index.

”Svenska sparare äger mycket globalfonder, inte minst via pensionssparandet, och är därmed i högsta grad exponerade för hur det går för de amerikanska bolagen. Förra veckans rapport från Netflix var en besvikelse och aktien tappade närmare 20 procent”, skriver Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Annons

Redan idag släpps preliminära PMI för euroområdet och USA – något som Maria Landeborn kommer att hålla ett extra öga på.

”Det har synts tecken på svagare tillväxt den senaste tiden, särskilt i USA, och makrodata kommer att synas i sömmarna i jakt på tecken som kan avslöja vart tillväxten är på väg”, skriver hon.

Samtidigt menar hon att tjänstesektorn rimligtvis har påverkats negativt av den ökade smittspridningen i januari, men att effekten förhoppningsvis är kortlivad med tanke på att så pass få blir svårt sjuka. Det bäddar för en positiv vår i år:

Annons

”I Europa har restriktionerna mildrats den senaste tiden och chansen är god att vi kan få se en acceleration i tillväxten senare i vår, om än inte så kraftig som under våren 2021”, skriver Maria Landeborn.

Annons