FinansNyhet

Manliga IR-chefer tjänar betydligt mer än kvinnliga

Publicerad

Medan den genomsnittliga årslönen bland manliga IR-chefer ligger kring 133 000 euro – motsvarande 1,4 miljoner kronor – får de kvinnliga kollegorna betydligt mindre i sina lönekuvert.

Sara Johansson

I den färska IR-studien, utförd av Regi i samarbete med Realtid, framgår det att kvinnliga IR-chefer i både stora och småbolag tjnar betydligt mindre än sina manliga kollegor.

Enligt kartläggningen, som är baserad på intervjuer av 100 nordiska IR-chefer, är den genomsnittliga årslönen bland IR-chefer i stora bolag 124 000 euro – motsvarande 1,3 miljoner kronor – där 78 procent har 10-49 procent i potentiell bonus.

Den genomsnittliga årslönen bland IR-chefer i småbolag ligger på 99 500 euro – drygt 1 miljon kronor – där 28 procent har 10-49 procent i potentiell bonus.

Annons

Det som sticker ut i lönefrågorna är alltså att männen tjänar betydligt mer än sina kvinnliga kollegor.

De manliga IR-cheferna i storbolagen tjänar 37 procent mer än sina kvinnliga kollegor. Genomsnittlönen för männen ligger på motsvarande 1,4 miljoner kronor medan genomsnittslönen bland de kvinnliga kollegorna ligger på motsvarande drygt 1 miljon kronor.

De manliga IR-cheferna i småbolagen tjänar 19 procent mer än sina kvinnliga kollegor. Männen tjänar i genomsnitt motsvarande 1,1 miljon kronor jämfört med kvinnornas genomsnittliga årslön på motsvarande 917 000 kronor.

Annons

– Det går i linje med hur det ser ut i samhället i stort. Men det låter som att det är större skillnad mellan IR-cheferna. Det är tragiskt att det är så men tyvärr inte förvånande med tanke på hur det ser ut i samhället i stort, säger stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg

Vad ska man göra för att förändra detta?

– Det är svårt med löneskillnader. Arbetsgivaren har ju ett ansvar att inte lönediskriminera. Jag tycker att man ska lönekartlägga varje år för att säkerställa att man lönesätter på ett schysst sätt och inte diskriminerar. På politiskt håll finns det förslag på hur man ska kunna komma åt denna lönediskriminering. På Island har man exempelvis lagstadgat emot en diskriminering när det kommer till löner. Man kan även titta på om man kan bromsa mäns löneutveckling för att kvinnorna ska komma i fatt, fortsätter hon.

Annons
Annons