Målet: ta över all piratkopiering

Pirate Bay nöjer sig inte med att endast vara störst inom den illegala fildelningen. Under det senaste halvåret har de utvecklat ett protokoll/program som ska revolutionera torrentsajter.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-03

– Det kommer att gå snabbare och effektivare. Vi kommer att kunna överbrygga olika konkurrerande sajter, säger Mikael Viborg, jurist hos Pirate Bay.

De ökade annonsintäkterna har medfört att Pirate Baykillarna har fått möjlighet att träffa tekniker från andra länder.

– I våras åkte Pirate Bay till USA och träffade datatekniker för att utveckla protokollen. Syftet var ett samarbete med konkurrerande trackers eftersom Pirate Bay var störst, säger Rasmus Fleischer, ideolog inom fildelningsdebatten och medgrundare av tankesmedjan Piratbyrån.

Pirate Bays påstår sig själva likna Davids kamp mot Goliath – här representerad av film- och skivindustrin. Det har givit Pirate Bay stort stöd från både höger- och vänsterpolitiker.

I våras, strax efter razzian mot deras serverhall, höll Pirate Bay en demonstration i Stockholm som stöddes av både Ung Vänster och Liberala Ungdomsförbundet.

Pirate Bays USA-turné startade i Tel Aviv där de besökte Daniel Oded.

–Jag träffade Fredrik Neij och Gottfrid Warg från Pirate Bay i Tel Aviv innan de fortsatte till USA och vi hade mycket trevligt, säger Daniel Oded.

Pirate Bays resa till USA gick först till Tel Aviv där Daniel Oded bor och Target Point har sitt kontor. Eftersom Oded förvaltar Pirate Bays är det endast han som kan dela ut reskassan. Oded är också den person som introducerar killarna från Pirate Bay hos de internationella fildelningssajterna genom sitt arbete hos Target Point.

Target Point är ett israeliskt företag som ligger långt framme globalt inom internetannonsering med hjälp av flera patent.

Targent Point ska bli större än Google och beskriver sig själva i ett pressmeddelande: ”Where Google and Overture have a toe, Target Point will have its two feet”.

Det är märkligt att Pirate Bay samarbetar med företag som baserar sin verksamhet på patent samtidigt som de anser att immateriella rättigheter är fel.

Target Point har kritiserats hårt för att ta över fildelningssajter på ett ohederligt sätt. En expert på internetpatent förklarar tillvägagångsättet.

–Target Point börjar övertagandet med att låta sin anställde Daniel Oded få ensamrätten över annonsförsäljningen och vara kontaktperson.

Med hjälp av sin egen mjukvara och patent byggs sajten om för att anpassas till Target Point och trackern flyttas till ett land långt från de ursprungliga ägarna med liberala lagar exempelvis Holland.

Det sista steget i övertagandet är byte av källkoder och censur av kritiska inlägg på communityn, förklarar experten (Det är inte Pär Brumark, Reds anm).

Daniel Oded försvarar sitt handlande med ensamrätt för annonser och kontaktperson för Target Point.

– Jag har inte gjort nåt fel, så gör alla. Ge dig på de andra fildelningssajterna istället, säger Daniel Oded.

Varför protesterar inte de ursprungliga ägarna eller går till domstol?

– Problemet för de ursprungliga ägarna är att torrenttsajter är illegala därför kan man inte protestera. Target Point är smarta och vet att det är riskfritt att ta över torrentsajter, säger experten.

Flera av de ledande personerna hos Target Point har egna spel- och nätverkshandelssajter som i Sverige skulle vara olagliga.

– Det är sajter som jag betecknar som pyramidspel och de är olagliga, avslutar experten.

Pirate Bay och Target Point har också kritiserats av användare efter att ha infört betaltjänster på sina sajter, eftersom materialet är stulet från början.

Betalsystemet fungerar antingen med donationer eller betalning via sms och innebär att man slipper reklamen och kan ladda ner snabbare. Företaget Cellsynt sköter sms-betalningstjänsten åt Pirate Bay.

– Vi kommenterar ingenting om våra kunder, säger Tobias Larsson på Cellsynt.

Så hur blev Pirate Bay störst i världen? Pirate Bay startade sin verksamhet 2004 med stöd av företaget Rix Telecom i Göteborg. En av grundarna till Pirate Bay, Fredrik Neij arbetade tidigare på Rix och fick stort gehör för sina ideér hos vd:n Carl Lundström.

Lundströms positiva inställning till Pirate Bay kom efter att hans företag fick böta 150.000 kronor till Business Software Alliance, BSA på grund av otillåten användning av dataprogram.

BSA ger 500.000 kronor i belöning till dem som lämnar information om otillåten användning av dataprogram. Ger inte den höga summan upphov till fiffel exempelvis när någon får sparken och vill hämnas?

– Det tror jag inte, säger John Hugosson ordförande i BSA Sverige.

Lundström hjälpte Pirate Bay med utrustning och lät dem hosta sina datorer hos Bankgirocentralen som Rix hade ett avtal med.

–Jag stöttade Pirate Bay sedan starten. Det är intressant och något unikt. Äntligen får jag vara med och göra nåt som går till historien, säger Carl Lundström.

Lundström hjälpte också till med uppbyggnaden av PRQ:s serverhall i Solna som ägs av grundarna till Pirate Bay, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg.

Pirate Bay fick sin dominerande ställning tack vare de amerikanska myndigheternas hårda linje mot illegal fildelning. Flera stora razzior som resulterade i höga bötesbelopp och långa fängelsestraff gjorde att de amerikanska fildelningssajterna försvann.

Razzian mot Pirate Bay i maj i år stoppade endast sajten under en kortare period. Redan efter några veckor var den uppe igen och större än någonsin tack vare uppmärksamheten efter razzian.

–Mitt stöd till Pirate Bay har inte minskat på grund av razzian, tvärtom jag kommer att fortsötta stödja dem och deras företag PRQ, säjer Carl Lundström vidare.

Carl Lundström har ett minst sagt brokigt förflutet som började när han ärvde en större förmögenhet efter försäljningen av familjeföretaget Wasabröd.

Som 26-åring greps han i Gamla Stan misstänkt för misshandel av invandrare. Trots att han var klädd i kostym ansåg polisen att tillhörde en större gäng av skinheads.

Lundström greps och när han satt på häktet fick han kontakt med en nazistisk vakt som går under namnet ”Führern på häktet”– Lars Hultén. Hultén kontaktade en polis som tillhörde den ökända basebolligan. Polisen från den så kallade Basebolligan är vän med Lundström och kunde kvittera ut honom från häktet.

Polismannen finns med i Palmeutredningen eftersom han besökt Sydafrikas poliskår under apartheidtiden.

– Hela Palmeutredningen bygger på skvaller helt utan sanning, säger Carl Lundström

Lundström har inte gjort någon hemlighet av sina sympatier för främlingsfientliga grupper, och förra året fanns hans namn med på kundregistret hos det nazistiska bokförlaget Nordiska Förlaget.

–Jag stöder dem genom att köpa böcker och musik. Ni i media vill bara sprida missaktning om olika personer. Ni i media är fyllda av hat till Pirate Bay, avslutar en mycket upprörd Carl Lundström.

Nordiska Förlaget säljer vit makt musik och böcker som hyllar rasistiska våldshandlingar. Förlaget stöder nazisternas demonstration i Salem och bjöd in Ku Klux Klan ledaren till en föredragturné i Sverige.

Fredrik Neij har avböjt att kommentera artikeln. Istället svarar en annan person i Fredrik Neijs mobil och uppger att Neij träffat Daniel Oded i Sverige i interna diskussioner och att han bygger en ny serverhall tillsammans med andra sajter.

Pirate Bay är inga trista datanördar, de är både uppkäftiga och har en rätt så skruvad humor. Deras kaxiga attityd märkte polisen av i våras när de ville beslagta de tjetjenska servrarna och killarna vägrade tala om var de fanns.

Tidigare i år försökte de sälja sina kroppar på Ebay som dock avbröt auktionen för att den var stötande.

Resan hade även en baksida. På Pirate Bays blogg kunde man följa resrutten samtidigt som de bjöd in till fester längs vägen. De besökte häftiga städer som San Fransisco och Las Vegas men även mer udda ställen som El Paso, den sista staden även känd som ”sista utposten”.

Peter Karlsson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in