Finans Nyhet

Mäklartrofén till SEB igen

Publicerad

Det var stora förändringar av bankernas och aktiemäklarfirmornas marknadsandelar av aktiehandeln på Stockholmsbörsen år 2008.

I fjol handlades det aktier för drygt 9.000 miljarder kronor på börsen enligt statistik från Nasdaq-OMX som äger och driver Stockholmsbörsen. Det var en klar nedgång från över 13.000 miljarder kronor år 2007.

Men alla börsmäklarna märkte inte av en lika stor procentuell nedgång i handeln. De aktieinvesterare som handlade på Stockholmsbörsen handlade mest via SEB som även var branschetta år 2007. SEB stärkte sin ställning ytterligare år 2008 genom att öka sin andel av aktiehandeln från knappt 10 procent till drygt 12 procent.

Även tvåan Handelsbanken stärkte sin tidigare andraplats något från en andel på knappt 7 procent till drygt 7.

Annons

På tredjeplatsen finns det nya namnet HQ Direct. Det är isländska Glitnirs tidigare svenska bolag Glitnir AB som köptes av svenska HQ i oktober.

Men jämför man den verksamheten som heter HQ Direct år 2008 med Glitnir år 2007, så föll marknadsandelen där från drygt 6 procent till drygt 5 procent. Läs mer om HQ Direct nedan.

HQ själva finner man på plats 20. Det var samma plats som år 2007, men även där har marknadsandelen minskat något från drygt 2,2 procent till knappt 2,0.

Annons

Investmentbolaget Öresund är huvudägare i HQ, men även i Avanza som är inriktad på aktiehandel via internet. Avanza hade ett bra år och klättrade från plats 15 till plats 12. Avanzas marknadsandel ökade från under 3 procent till över 3 procent. Läs mer om Avanza nedan.

Avanzas konkurrent Nordnet hade också ett bra år, och klättrade från plats 24 till 16. Nordnets marknadsandel ökade från under 2 procent till över 2,5 procent.

Ännu större ”nätmäklare” än både Avanza och Nordnet är amerikanska E-trade, som klättrade från plats 10 till 9 med ungefär oförändrad marknadsandel på drygt 3,5 procent av handeln på Stockholmsbörsen.

Annons

Av de fyra svenska storbankerna stärkte sig alltså SEB och Handelsbanken på första- och andraplatsen. Därefter kommer Swedbank som klättrade från plats 7 till 6 med en ökad marknadsandel från drygt 4 procent år 2007 till drygt 4,5 procent år 2008.

Jättebanken Nordea hittar man först på plats 19, men även det var en ökning från plats 21 år 2007. Nordeas marknadsandel ökade från drygt 2 procent till nästan 2,5 procent.

Det skandalomsusade Carnegie tappade från plats 4 till 5, då marknadsandelen vek från drygt 5 procent till knappt 5. Läs mer om Carnegie nedan.

Det var amerikanska Morgan Stanley som tog klivet upp från 5:e-platsen och tog över Carnegies 4:e-plats, trots att även Morgan tappade marknadsandel från drygt 5 procent till knappt 5 procent men inte lika mycket som Carnegie.

Goldman Sachs är en av förlorarna och hade en 6:e-plats år 2007 på nästan 5 procents marknadsandel. År 2008 hittar man Goldman först på plats 13 med drygt 3 procents marknadsandel.

Det kan bero på framväxten av nya alternativa börser såsom Turquoise där Goldman är en av initiativtagarna. Goldman kanske handlar i svenska aktier mer där i stället. Även Morgan Stanley står bakom Turquoise.

Kraschade Lehman Brothers tappade från plats 9 till 15, och minskade marknadsandelen från knappt 4 procent till drygt 2,5 procent.

Amerikanska Merrill Lynch som även fått sin dos av finanskrisen, tappade från position 8 till 10, med en marknadsandel som minskade från nästan 4 procent till nästan 3,5 procent.

Franska Societe Generale och norska ABG Sundal Collier hör till vinnarna på listan och stärkte marknadsandelarna ordentligt i fjol. Frågan är om Societes ökning har att göra med handel i samband med France Telecoms sedermera tillbakadragna bud på Telia Sonera.

Den ansedda, privatägda mäklarfirman Öhman har tappat en del från plats 23 till 26. Marknadsandelen föll från knappt 2 procent till drygt 1 procent.

Miljardären Erik Pensers aktiemäklarfirma som nu formellt blivit bank, tappade från plats 27 till 29 och marknadsandelen föll från drygt 1 procent till knappt 1 procent. Han förutspådde börskraschen och sa redan för länge sedan att mark i England var det enda han kunde tänkas investera i. Uttalanden från Penser nyligen gav inga direkta tecken på någon ljusning för börsen framöver, så många av hans kunder kanske ligger lågt.

Bankernas/aktiemäklarfirmornas andelar av aktiehandeln på Stockholmsbörsen år 2008 (år 2007 inom parentes):

1. SEB 12,27 procent (9,76)

2. Handelsbanken 7,30 (6,84)

3. HQ Direct 5,20 (6,17)

4. Morgan Stanley 4,79 (5,26)

5. Carnegie 4,63 (5,31)

6. Swedbank 4,54 (4,06)

7. Societe Generale 3,90 (2,60)

8. ABG Sundal Collier 3,76 (3,15)

9. E-trade 3,57 (3,65)

10. Merrill Lynch 3,49 (3,97)

Källa: Nasdaq-OMX

Totalt fanns det 87 börsmedlemmar på Stockholmsbörsen år 2008, det vill säga banker och aktiemäklarfirmor varigenom kunderna kunde handla med aktier på börsen. Det var en ökning från 83 börsmedlemmar år 2007.

CARNEGIE: ”VI HAR ÅTERHÄMTAT OSS”

Andreas Koch är informationschef för Carnegie Investment Bank som det fullständiga namnet lyder, och menar att firmans tapp bara är tillfälligt.

– Generellt är det klart att vi hade en period med stor osäkerhet kring Carnegie, och det gav naturligtvis en påverkan. Men sedan har vi kommit tillbaka.

Som Koch beskriver det öppnade Carnegie med ett ”ganska starkt” första halvår.

– Sedan hade vi en viss nedgång under tredje kvartalet, då det var en stor osäkerhet som omgärdade oss. Men därefter har vi nu återhämtat oss successivt under fjärde kvartalet.

Koch pekar även på att det finns olika typer av aktiehandel, och inom den delen som kallas ”courtagehandel” utsågs Carnegie till branschetta tillsammans med SEB. Det framgår av en undersökning från Prospera från i november.

– Ser man på aktiehandeln totalt har den så kallade ”elektroniska” handeln ökat ganska kraftigt. Men det är en lågpristjänst som vi inte ens erbjuder.

Det är en typ av tjänst där kunder kan handla själva på börsen via datorn, så kallad ”DMA, Direct Market Access” vilket är en tjänst som ökat kraftigt i omfattning totalt på börsen.

Men Carnegie fokuserar på ett mer förädlat erbjudande med ”hela paketet” av tjänster inklusive företagsanalyser. Där ingår även det som Carnegie kallar ”corporate access”. Det är en service där Carnegies kunder får möjlighet att träffa de företag som de är intresserade av att investera i, till exempel genom seminarier eller enskilda möten. Carnegie har normalt ett tiotal seminarier/konferenser varje år med olika teman och arrangerar 100-tals möten med företagsrepresentanter.

– På den delen av aktiehandeln står vi starka, säger Koch och understryker att Carnegie var nummer ett på aktiehandeln om man bara ser på segmentet för de allra största professionella investerarna, så kallade institutioner.

– Och vi var också de som hade störst courtageintäkter. Det är det viktigaste för oss – intjäningen för den aktiehandel som bedrivs. Där har vi fortfarande en stark ställning.

Hela Carnegie Investment Bank har drygt 800 anställda med kontor i åtta länder.

Aktiehandeln ligger inom affärsområdet Securities med sina cirka 350 anställda. Det är ett av fyra affärsområden i Carnegie Investment Bank.

Aktiehandeln sker via Carnegies mäklare i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, där Carnegie även har aktieanalytiker. I New York och London har Carnegie även personal för att få investerare där att handla via Carnegie.

– Norden är ju vår huvudmarknad. Vi säljer nordiska aktier till institutioner runt om i hela världen.

SEB och Handelsbanken är de främsta konkurrenterna inom denna nisch.

– Jag tror att vår fördel är att vi finns och är starka i alla de länder där vi verkar, och vi har nog fler analytiker än någon annan aktör.

Carnegie har totalt cirka 55 aktieanalytiker som analyserar fram vad aktier är värda, och ger råd till kunderna om man ska köpa eller sälja dem.

HQ DIRECT: ANONYM TREA PÅ BÖRSEN

HQ Direct som tidigare ingick i Glitnir, var från början finansmannen Tomas Fischers mäklarfirma Fischer & Partners och har efter det även varit en vända hos finansmannen Jan Stenbeck.

Nu har det inte gått så lång tid sedan HQ köpte nuvarande HQ Direct, men frågan är om dessa verksamheter kommer att fortsätta hållas separat eller slås samman.

Logiskt sett borde det finnas vissa samordningsvinster att göra. Det som har hänt hittills är att HQ tog över verksamheten, bytte namn och renodlade den mot så kallade DMA-tjänster (direktmarknadsaccess).

Det innebär alltså att HQ Directs kunder handlar direkt via sina egna datorer över börsen, men HQ Direct kan även erbjuda personliga mäklare som kunderna kan ringa upp om man vill ha ”exekveringshjälp” (hjälp att exekvera/genomföra aktieaffärer).

HQ Direct har drygt 50 anställda. Övriga HQ har cirka 300 anställda. Nu får vi se om det går att hitta fler samordningsvinster mellan HQ Direct och övriga HQ, men det är klart att det borde finns saker att göra.

HQ själva har inte direkt DMA-mäkleritjänster. HQ Direct har en speciell teknisk plattform för det, och har över tio års erfarenhet på det.

Att HQ Direct minskade sin marknadsandel i fjol, lär ha berott på ”Islands-frossan” – det vill säga Islands ekonomiska kris vilken även påverkade de isländska bankerna och kundernas förtroende för dem.

Folk hade lite Islands-frossa ett tag, vilket verkar ha dragit ned nuvarande HQ Directs handel lite under den krisen i september/oktober. Folk var under denna tid säkert generellt oroliga för allt isländskt.

HQ Directs strategi nu är enligt vad de har sagt offentligt att fokusera på DMA-nischen och köra på.

Det lär innebära en lågkostnadsstrategi. Alla i branschen som vet vad DMA är, vet att det typiskt sett innebär lägre avgifter än andra typer av mäkleritjänster.

AVANZA: VINSTTILLVÄXTMÅL 15-25%/ÅR KVARSTÅR

Avanzas vd Nicklas Storåkers bekräftar firmans avancemang.

– Det är riktigt att vi har tagit marknadsandelar trots att börsen har varit svag. Vi har haft rekordtillväxt mätt i antalet kunder och konton det senaste året, säger han.

– Samtidigt ska man inte försköna för mycket. Visst har vår marknadsandel ökat, men nuförtiden är det väldigt svårt att uttolka marknadsandelar på Stockholmsbörsen, förklarar Storåkers.

Sedan november år 2007 trädde EU:s nya så kallade ”Mifid-regler” i kraft i Sverige. Reglerna innebär att det är fritt fram att starta konkurrerande börser, och Stockholmsbörsens gamla börsmonopol bröts upp.

– Nu blir det möjligt att handla Ericsson-aktier var som helst på ett sätt som inte var ekonomiskt möjligt tidigare, säger Storåkers.

Han påpekar att utländska bankers och mäklarfirmors minskade andelar därför kan förklaras med att de helt enkelt i stället handlar på andra marknadsplatser.

– De nya reglerna innebär att om någon vill köpa aktier i Ericsson eller Volvo eller andra svenska aktier, är det inte säkert att den handeln görs på Stockholmsbörsen längre.

Så Avanzas ökade marknadsandel beror dels på underliggande tillväxt, men dels på att Stockholmsbörsen inte utgör 100 procent av marknaden så som var fallet tidigare när Stockholmsbörsen var ett faktiskt monopol.

– Vi räknar med att den här trenden med fri börskonkurrens kommer att fortsätta, bedömer Storåkers.

Avanza själva håller tillsammans med banker och aktiemäklarfirmor i Norden att starta den alternativa marknadsplatsen Burgundy, som kommer att lanseras under andra kvartalet i år på senvåren.

– Vi representerar ett antal börsmedlemmar som står för över hälften av handeln på Stockholmsbörsen, och skulle teoretiskt sett kunna flytta all handel från Stockholmsbörsen till en annan börs, säger Storåkers.

– Så dagens marknadsandelar på Stockholmsbörsen är inte riktigt rättvisande, även om vi är glada för att vår marknadsandel ökar.

– Och i framtiden kommer det att bli ännu svårare att uttolka marknadsandelarna på Stockholmsbörsen.

Enligt Storåkers är det ”ett ganska stort antal banker och fondkommissionärer” som är med och investerar i Burgundy.

– Det är jättekul. Det kommer att vara ett verkligt alternativ till Stockholmsbörsen, och kommer att pressa transaktionskostnaderna, säger han.

I praktiken har transaktionskostnaderna enligt honom legat oförändrade nu i ett decennium, trots att mäklarfirmor som Avanza sänkt sitt courtage.

– I och med starten av Burgundy kommer transaktionskostnaderna att pressas på Stockholmsbörsen. Förhoppningsvis blir det hårdare konkurrens, och i slutändan även lägre courtage för småspararna. Det tycker vi är positivt.

Enligt Storåkers är det svårt att bedöma hur stor andel av handel med svenska aktier som redan handlas på alternativa börser utanför Stockholmsbörsen.

– Det finns ingen exakt statistik på det, säger han men pekar på att de två stora alternativa aktiebörserna i Europa är i dagsläget Chi-X och Turquoise.

Turquoise ägs av de åtta största investmentbankerna i Europa.

– Så de har naturligtvis stora incitament att flytta aktiehandeln dit, säger Storåkers.

På Turquoises internetsajt kan man se hur mycket aktiehandel de har tagit från Stockholmsbörsen.

– Det förändras mycket hela tiden, men det är en väsentlig del.

Enligt Storåkers lär det var förklaringen till att Morgan Stanley och andra internationella banker ser ut att ha tappat så mycket av sina andelar av handeln på Stockholmsbörsen.

– De kanske inte alls har tappat något totalt sett. Vi på Avanza har i alla fall definitivt ökat vår marknadsandel. Med vår kundtillväxt ska vi inte förringa att vi har haft ett väldigt bra år.

Avanza ökade antalet kundkonton med 40 procent i fjol.

– Och det var under ett år med en urusel börs, påpekar Storåkers.

Hur stor andel av handeln med svenska aktier kommer Burgundy att ta?

– Det beror på vad Stockholmsbörsen gör själva. Kommer de att inte göra något? Eller kommer de att reagera kraftfullt?

– Det lär i alla fall inte hända något på en dag. Men alla medlemmar på Stockholmsbörsen kan egentligen flytta över all aktiehandel till Burgundy på ett bräde. En kan inte göra det själv, men om alla övriga flyttar så är handeln flyttad.

I och med att de banker och aktiemäklarfirmor som är med på Burgundy, står för en så stor del av handlen på Stockholmsbörsen, så räknar Storåkers med att ”på det ena eller det andra sättet” så kommer handeln på Stockholmsbörsen att förändras efter det att Burgundy kommer igång.

– Projektet och bolaget Burgundy med alla tillstånd är ganska långt gånget. Vi har upphandlat system, så systeminstallationen pågår. Det är inget pappersprojekt längre, så börsmonopolet kommer för alltid att vara över.

Till den del som Avanza ökat sin egentliga marknadsandel, har det enligt Storåkers att göra med att kunderna blir ”ännu mer kritiska” i sämre tider.

– Folk som betalar sina höga avgifter till bankerna frågar sig vad de egentligen får för det, och många insättare väljer att flytta till konkurrenter.

Avanza har gjort ett räkneexempel med utgångspunkt från att pensionssparande hos en bank kostar 2 procentenheter mer i avgifter varje år än hos Avanza.

– Det innebär att om du är 35 år i dag, så kommer den avgiftsskillnaden att leda till att du får dubbelt så mycket kvar när du går i pension om du sparar hos Avanza än exempelvis hos SEB.

– Folk ser alltmer till denna nyttan, och i dåliga tider blir många mer kritiska, säger Storåkers och menar att det gynnar Avanza.

– Är det ett bra år på börsen och börsen går upp 30 procent, så spelar det inte så stor roll att man bara får 28 procent kvar för det är bra ändå.

Avanza erbjuder som exempel aktiefonden Avanza Zero som helt följer börsindex för de 30 största aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza har valt att inte ta ut någon avgift alls från de kunder som investerar i den fonden.

– Vi tjänar inga pengar på Avanza Zero – Realtid.se tjänar inte heller några pengar direkt på sina läsare, men man behöver inte ta betalt för allt.

Avanzas kunder kan via Avanza investera i 1.000 fonder, de flesta från externa fondförvaltare.

– Och så bjuder vi på avgiften för en fond. Det är inte så konstigt att göra så med en internetbaserad affärsmodell.

– Och folk kan välja andra fonder och tjäna pengar på att investera i dem. Det beror på vad kunden själv väljer att göra, vilket är sympatiskt anser jag.

– Är det så att man väljer att lägga allt pensionssparande i Avanza Zero så är det en bra sparform. Då sparar du över 2 procentenheter per år i avgift.

– Men vill du ha en Kinafond från HQ eller en Östeuropafond från East Capital så ska du som kund hos Avanza ha den valmöjligheten. Det är en valfrihet och inget tvång.

Enligt Storåkers är det nu som Avanzas affärsmodell på riktigt börjar slå igenom hos de långsiktiga spararna.

– Och kapitalförsäkringar har blivit en väldigt stor grej.

Genom en kapitalförsäkring kan man slippa reavinstskatt på aktie- och fondsparande, om man i stället betalar 1 procent av portföljens värde per år.

– Det har blivit oerhört populärt, och det ser vi nu i januari också de första dagarna. I samband med att avkastningsskatten dras 1 januari har vi haft ett jätteinflöde av kapital som kunderna satt in på kapitalförsäkringar hos Avanza.

Avanzas totalt 230.000 kunder har en förmögenhet på 35 miljarder kronor på sina konton hos Avanza.

– Vårt mål är att i slutet av år 2010 ha 2 procents marknadsandel av sparmarknaden, säger Storåkers.

Sparmarknaden utgörs av svenskarnas besparade 3.000 miljarder kronor enligt den senaste bedömningen även om värdet kan ha sjunkit.

En marknadsandel på 2 procent skulle alltså med denna kalkyl innebära 60 miljarder kronor i förvaltat kapital hos Avanza, det vill säga en ökning med drygt 70 procent från dagens nivå vilket i så fall väntas ske på två år.

Vad gäller vinsttillväxten har Avanza som mål en ökning på 15-25 procent per år.

– Jag ser inga skäl att frångå det målet, även om det var tufft år 2008, och 2009 säkert också blir tufft. Det finns inget som ändrar den bilden, även om börsen kanske går dåligt.

Utifrån rullande tolvmånaderssiffror tjänade Avanza en vinst per aktie på 7,71 kronor under senaste uppmätta offentliggjorda perioden oktober år 2007 till och med september år 2008.

Det kan ställas i förhållande till Avanzas aktiekurs som slutade måndagen i 78 kronor.

Vad har Avanza för konkurrensfördelar jämfört med konkurrenter som Nordnet och E-trade?

– Det vi vet är att vi växer snabbare än dem och har fler, nöjdare kunder. Vi har den högsta tillväxten i Sverige. Ingen annan växer som vi.

"Vi är egentligen etta"

Annons