FinansNyhet

Majoritet av bankerna illa rustade inför konjunkturnedgången

Publicerad

Över hälften av världens banker är för svaga för att överleva en ekonomisk nedgång och behöver vidta åtgärder nu, enligt en granskning av konsultfirman McKinsey. 

olof swahnberg

McKinsey uppmanar banker att vidta åtgärder som att utveckla teknik, outsourca verksamheter och gå samman med andra banker inför en potentiell ekonomisk nedgång, rapporterar Bloomberg. 

En majoritet av världens banker är kanske inte ekonomiskt livskraftiga, enligt konsultfirman. Det eftersom deras avkastning på eget kapital inte håller jämna steg med kostnaderna. 

– Vi tror att vi är i en sen fas av den ekonomiska cykeln och banker behöver vidta djärva drag nu eftersom de inte är i så bra form, säger Kausik Rajgopal, senior partner på McKinsey, till nyhetsbyrån. 

Annons

Sedan finanskrisen för tio år sedan har det skett mycket innovation inom finansiella tjänster, med nya konkurrenter som Apple och Google. Banker spenderar runt 35 procent av sina teknikbudgetar till innovation, medan fintechbolag ligger på över 70 procent, enligt McKinsey. I kombination med att regulatoriska faktorer sänker inträdesbarriären – som open banking och mildare krav för start-up verksamheter – är miljön god för nya företag att ta marknadsandelar från bankerna. 

Banker kan sänka kostnader och hitta finansering för innovation genom att outsourca verksamheter som trading och compliance. 

Ett annat sätt är att bli större. Ett exempel är samgåendet tidigare i år mellan BB&T och Suntrust Banks. Framöver kommer storlek att spela ännu större roll med tanke på teknik, enligt Rajgopal.

Annons

 

Annons