Magnus Uggla ilsknar till mot Spotify

"Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music", skriver Magnus Uggla och plockar samtidigt bort sina låtar från Spotify.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-08-13

Detta skriver han på sin blogg, enligt Aftonbladet.

Anledningen till hans utbrott är att Spotify betalar för dåligt. Han skriver att han under sex månader får ut ungefär lika mycket som en halvdan gatumusikant drar in på en dag.

Att Magnus Uggla dessutom skäller ut sitt skivbolag Sony Music och vd:n Hasse Breitholtz beror på att han tagit upp lönsamheten med dem vid ett flertal gånger men att Breitholtz då har övertalat honom att stanna kvar på musiktjänsten.

När han sedan förstod att Sony Music äger 6 procent av Spotify – då blixtrade det till. Han ifrågasätter starkt hur skivbolaget kunnat köpa aktieandelar för ynka 30.000 kronor i ett bolag som i dag är värderat till cirka två miljarder kronor.

Självklart har Uggla svaret på detta: Sony har reat ut sina upphovsmän. Slumpat bort all musik, inklusive min, skriver han.

Uggla är även arg eftersom Sony Music varit ett av skivbolagen som gått i spetsen i stämningarna mot the Pirate Bay – avtalet med Spotify är lika illa som det Pirate Bay gör.

I väntan på en hederlig nättjänst så tar Magnus Uggla bort sin musik från Spotify.

Breitholz säger till Aftonbladet att Magnus Uggla har i sak rätt i att han borde få mer betalt men han menar att Spotify hade inte funnits om artisterna inte gått med på de låga ersättningarna. Endast illegala alternativ hade då funnits.

Han menar att Spotify måste etablera sig innan det är dags att höja priserna och ge artisterna mer ersättning.

Läs Magnus Ugglas blogg här.

Stims intäkter från Spotify

• Enligt en sammanställning från juni 2009 fick Stim in en halv miljon kronor från Spotify under årets 2-5 första månader, vilket var startmånaderna oktober till och med februari.

Platsannonser