FinansNyhet

Magdalena Andersson avgår – besked i morgon om nästa steg

Magdalena Andersson Foto: TT. Magdalena Andersson Foto: TT.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg till en pressträff i samband med att Miljöpartiet gett besked att de lämnar regeringen efter budgetomröstningen i riksdagen på onsdagen. Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) avgår efter bara ett några timmar. Orsaken är att budgeten röstats ned och att MP lämnar regeringen. Foto: Pontus Lundahl (TT)
Publicerad

Bara några timmar efter att Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister, har hon nu begärt entledigande som statsminister hos talmannen.

Realtid.se

Beskedet kom knappt en timme efter att Miljöpartiet meddelade att de lämnar regeringen. Anledningen är att regeringens budget har fallit, där flera av partiets prioriterade frågor fanns med.

Talmannen har godkänt hennes begäran om entledigande, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

–Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag, skriver riksdagen i pressmeddelandet.

Annons

Magdalena Andersson berättar att S och MP har samtalat och är väl införstådd med partiets beslut att lämna hennes regeringsunderlag.

– Miljöpartiet har meddelat att de accepterar mig som statsminister i en socialdemokratisk enpartiregering. Jag har nu träffat talmannen och begärt att få bli entledigad från befattningen som statsminister. Jag har också meddelat att jag fortsatt är redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering, säger hon.

Det parlamentariska läget är oförändrat i den kommande statsministeromröstningen. Språkrören meddelade på sin presskonferens att de kommer att stödja Magdalena Andersson som statsminister om det skulle bli en ny statsministeromröstning. Om hon åter blir vald kommer hon att leda en enpartiregering bestående endast av Socialdemokraterna.

Annons

Även Centerpartiets Annie Lööf har meddelat att hennes parti kommer att släppa fram Andersson i ytterligare en omröstning.

Talmannen Andreas Norlén kommer nu att samtala med de andra partierna och lämna besked om nästa steg på torsdagseftermiddagen.

154 ledamöter röstade på M, KD och SD:s budget och 143 röstade på regeringens budget. 51 ledamöter avstod från att rösta. Det var Centerpartiets och Liberalernas riksdagsledamöter som avstod. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade på sin egen budget och 1 ledamot från Vänsterpartiet var frånvarande.

Annons
Annons