Maersk köper KGH Customs. Foto: Maersk.
Maersk köper KGH Customs. Foto: Maersk.
M&A

Maersk gör svenskt mångmiljardköp

Danska rederi- och transportjätten Maersk köper det svenska tullservicebolaget KGH Customs för 2,6 miljarder kronor.

Uppdaterad 2020-07-07
Publicerad 2020-07-06

Det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint Development Capital, BDC, säljer tillsammans med övriga ägare 100 procent av KGH Customs till danska A.P. Møller-Mærsk, vilket framgår av ett pressmeddelande. BDC köpte KGH 2013. 

– Vi har haft nöjet att samarbeta med ett begåvat och mycket engagerat team. Tillsammans har vi utvecklat KGH från en ledande regional nordisk aktör till en tulltjänstleverantör med ett mycket bredare fotavtryck i Europa. De framsteg som teamet uppnått under vårt ägande har varit enastående, och vi tror att KGH nu är unikt positionerat för att fortsätta leverera på sin strategiska tillväxtagenda. Vi ser fram emot att följa företagets framtida utveckling med Maersk som nästa tillväxtpartner, säger Johan Dahlfors, partner på BDC och ansvarig för sin investeringsverksamhet i Norden, i en kommentar.

KGH har på senare år levererat en tvåsiffrig årlig tillväxt. 2019 uppgick intäkterna till omkring 890 miljoner kronor och företaget hade ett EBITDA-resultat på 160 miljoner kronor. Företaget har huvudkontoret i Göteborg och har 775 anställda.

Rådgivare till BDC i transaktionen har varit: Carnegie (corporate fiance), PWC (finansiell rådgivning) och Cederquist (legal rådgivare).

Platsannonser