Finans Nyhet

Lysa: ”Tufft år för många sparare”

Taggar i artikeln

Christer Gardell Lysa
"ISK-flytten gör det enklare att flytta sitt sparande till Lysa från andra aktörer. De första två månaderna har vi genomfört över 500 flyttar till ett totalt värde om ungefär 70 miljoner kronor", säger Patrik Adamson. Foto: Lysa
Publicerad

Betydligt mer pengar har tagits ur svenska fonder än vad som har investerats, men spartjänsten Lysa med Christer Gardell och Nicklas Storåkers på ägarlistan går mot strömmen. 

Anders Frick

Det är full fart för spartjänsten Lysa. Nyligen passerade tjänsten 50 000 kunder och sedan årsskiftet har kunderna fördubblat sitt sparande till över 7 miljarder kronor – trots coronapandemin.

– Sedan pandemin bröt ut har vi arbetat ännu mer med att kommunicera vikten av att ha rätt risknivå. Man ska ha respekt för att det har varit ett tufft år för många sparare. Betydligt mer pengar har tagits ut ur svenska fonder under 2020 än vad som har investerats, men vi har haft en bra position och tack vare våra kunders förtroende har vi kunnat dubblera både förvaltat kapital och antalet betalande kunder, säger vd Patrik Adamson till Realtid.

Bolaget har även rekryterat kraftigt och hittills i år gått från 18 till 31 medarbetare. I dagsläget ligger bolaget på 15 miljoner kronor i rullande årlig omsättning.

Annons

Lysa annonserar inte i traditionella kanaler utan växer genom rekommendationer.

– Word-of-mouth är överlägset, både vad gäller kostnadseffektivitet och förtroende. Allt handlar om förtroende och det tror inte vi kan köpas med reklam. Det är något som förtjänas över tid genom att vara konsekvent och leverera värde till kunden, säger Patrik Adamson.

I somras passerade Lysas kunder 1 miljard kronor årligen i gemensamt månadssparande. I dagsläget ligger siffran på 105 miljoner kronor per månad och över 70 procent av bolagets betalande kunder är aktiva månadssparare. Lysa har även lanserat en digital företagstjänst med kapitalförsäkring – Lysa för företag 2.0, samt en ny funktion för ISK-flytt.

Annons

– ISK-flytten gör det enklare att flytta sitt sparande till Lysa från andra aktörer. De första två månaderna har vi genomfört över 500 flyttar till ett totalt värde om ungefär 70 miljoner kronor, säger Patrik Adamson.

Hur ser planerna ut för den kommande tiden?
– Vi gillar att visa det vi gjort och undviker att prata om sådant som inte ännu har hänt. Med det sagt är vår vision är att sätta en ny standard för sparande och det finns en hel del att göra, säger Patrik Adamson.

En rad tunga finansprofiler har investerat i bolaget, däribland Christer Gardell, Nicklas Storåkers, Carl-Johan Persson och Ingrid Lindquist. Bolaget grundades av Patrik Adamson, teknikchefen Henrik Littecke samt Emilie Andersson, operativ chef och chefsjurist. Tillsammans äger de 40 procent av bolaget, medan övriga anställda äger drygt 10 procent.

Annons

 

 

 

 

 

Annons