Morgonsvepet

LVMH höjer budet på Tiffany

Morgonsvepet torsdag: LVMH höjer budet på Tiffany, Brummer & Partners avvecklar Life och stödet ökar för SD inom näringslivet. 

Uppdaterad 2019-11-21
Publicerad 2019-11-21

LVMH höjer budet på Tiffany & Company
Det franska lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Hennessy, LVMH, höjer budet på den amerikanska juvelerarkedjan Tiffany & Company till 130 dollar per aktie.

Det rapporterar Bloomberg News efter onsdagens stängning i New York.

Det tidigare budet som lades i slutet av oktober låg på cirka 120 dollar per aktie.

Tiffany lyfte 3,6 procent i efterhandeln på onsdagen efter att uppgifterna offentliggjorts.

Brummer & Partners avvecklar Life
Hedgefondförvaltaren Brummer & Partners kommer att lägga ner sitt försäkringsbolag Brummer Life Försäkringsbolag. Försäkringsjätten SPP tar över 9 000 personers försäkringar.

– Det är mycket kostsamt att driva försäkringsverksamhet som en liten utmanare. Samarbetet med SPP innebär att vårt erbjudande till marknaden framtidssäkras, säger Brummer & Partners vd Ola Paulsson i ett pressmeddelande.

Life har totalt ett förvaltat kapital på 4,4 miljarder kronor.

Stödet ökar för SD inom näringslivet
Näringslivet har ett rekordhögt förtroende för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, 43 procent, enligt DI/Ipsos undersökning DI-barometern. Det är en ökning med 8 procentenheter från juni. För partiet ökar förtroendet till 16 procent från 10 procent i juni.

GM stämmer Fiat Chrysler för korruption
Fordonsjätten General Motors stämmer konkurrenten Fiat Chrysler för korruption, rapporterar Bloomberg. Enligt en stämning som lämnades in till domstol på onsdagen ska Fiat med hjälp av mutor ha manipulerat förhandlingsprocessen med fackföreningen United Auto Workers under åren 2009–2015 för att skaffa sig lönefördelar.

De högre lönerna har kostat GM mångmiljardbelopp – något de nu kräver tillbaka, rapporterar nyhetsbyrån.

Fas ett dröjer till nästa år
Den så kallade ”fas ett” i ett handelsavtal mellan Kina och USA kan dröja till efter nyår. Det säger experter och källor nära Vita huset till Reuters.
Enligt källorna kräver Kina att USA backar från de höjda tullarna, medan USA svarar med att ställa högre krav.

Nedåt på Wall Street
De ledande börserna på Wall Street sjönk under onsdagen. Den tidiga nedgången förstärktes sedan Reuters rapporterat att ett handelsavtal mellan USA och Kina kan dra ut på tiden. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,4 procent. Det bredare S&P 500 tappade 0,4 procent och Nasdaqs kompositindex tappade 0,5 procent.

...och nedåt även på Asiensbörser
Asienbörserna faller tillbaka på torsdagen efter gårdagens rapporter om att det kan dröja till nästa år innan ett ”fas ett-avtal” mellan USA och Kina nås. 

Fed ser inget behov av ytterligare räntesänkning
Federal Reserve ser inget behov av att sänka styrräntan ytterligare, såvida inte de ekonomiska förutsättningarna förändras markant. Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 29-30 oktober, som publicerades på onsdagskvällen,  rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Ny vd för Norwegian
Norwegians styrelse har utsett norske Jacob Schram till ny vd. 

Han gör entré efter en stökig period i ett flygbolag vars aktiekurs rasat med 60 procent det senaste året. I början av november meddelades nyemission, det senaste draget för att stabilisera finanserna efter att bolaget lyckats förhandla om obligationsinnehavare.

Jacob Schram har tidigare arbetat inom Cirkle K (tidigare Statoil), McDonald's och McKinsey, skriver Norwegian. Han var bland annat vd för Statoil Fuel and Retail vid noteringen på Oslobörsen 2010.

Geir Karlsen, som har varit tillförordnad vd sedan Bjørn Kjos avgick från posten, kommer att fortsätta sin tjänst som finanschef för flygbolaget efter att Jacob Schram kommit på plats den 1 januari 2020, framgår vidare.

Ansökan om avnotering av SBC
Styrelsen för SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB (publ) har ansökt om avnotering av aktierna från NGM Equity.

Mot bakgrund av den koncentrerade ägarbilden och mycket begränsade handeln i SBCs aktier på NGM Equity har styrelsen, i linje med vad som aviserades i ett pressmeddelande den 19 augusti 2019, ansökt om avnotering av aktierna. I enlighet med Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:30 har SBC begärt och erhållit bekräftelse från NGM att SBC fortfarande inte uppfyller noteringskraven. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sista dag för handel på NGM Equity kommer att meddelas så snart den bestämts av NGM.

"Ingen recession - men botten ännu ej nådd"
Enligt SBAB:s prognos väntas BNP-tillväxten väntas nästa år sjunka till 0,8 procent, men det blir ingen recession. Trots avsaknad av klara motiv har Riksbanken sagt att de sannolikt kommer att höja reporäntan till 0 procent i december. Därefter väntas reporäntan ligga oförändrad till början av 2022. 

När bokslutet för 2019 görs väntas BNP ha ökat med 1,2 procent, vilket är en markant nedgång i förhållande till förra året. BNP-tillväxten väntas falla ytterligare under 2020 och uppgå till 0,8 procent för att åren därefter stiga långsamt. Riksbanken kommer sannolikt att höja reporäntan till 0 procent i december. Därefter väntas reporäntan ligga oförändrad till början av 2022, i linje med SBAB:s tidigare prognos.

– Höjningen av reporäntan i sig bidrar till att kärninflationen inte kommer att nå upp till Riksbankens mål förrän efter 2021, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

Efter en period med kraftigt ökande annonstider för nyproducerade bostadsrätter och med fallande kvadratmeterpriser på nyproduktionen i framför allt Stockholm har en viss stabilisering skett på bostadsmarknaden. Omsättningen på både småhus och bostadsrätter är dock fortsatt betydligt lägre än normalt.

– Vår bedömning är att amorteringskraven har minskat omsättningen på bostäder i Sverige med omkring 10 procent, säger Robert Boije.

 

 

Platsannonser