FinansNyhet

Lundin Petroleum i storaffär med Equinor

Publicerad

Svenska Lundin Petroleum är överens med den norska oljejätten Equinor, tidigare Statoil, om en storaffär. Bolagen byter tillgångar till ett värde av 14,5 miljarder kronor.

Sverker Brundin

Lundin Petroleum får Equinors aktier i Lundin, motsvarande 16 procent av bolaget, i utbyte mot 2,6 procent av oljefältet Johan Svendrup. Lundin Petroleum får en rabatt på 8 procent på aktierna jämfört med torsdagens stängningskurs.

– Möjligheten att lösa in merparten av Equinors aktieägande i Lundin Petroleum till en rabatt mot börskursen före den viktiga uppstarten av utbyggnadsprojektet Johan Svendrup i november i år var en unik möjlighet, skriver Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin i ett pressmeddelande.

Lundins ägaradel i oljefältet minskar därmed till 20 procent. Equinor kommer att ha kvar 4,9 procent i Lundin Petroleum efter uppgörelsen.

Annons

Affären ska godkännas vid en extra bolagsstämma den 31 juli. 

– Med beaktande av att samtliga aktieägare kommer att få en ökad exponering mot både Johan Sverdrup och tillväxtpotentialen för våra övriga innehav rekommenderar jag och styrelsen enhälligt att aktieägarna stöder denna värdeökande transaktion vid den extra bolagsstämman senare i juli, skriver Ian Lundin.

Enligt tidigare uppgifter skulle Aker BP ha varit på väg att köpa Equinors aktiepost i syfte att göra en fusion med Lundin Petroleum.

Annons
Annons