Annons

Annons

fredrik-lundberg_46.jpg

Fredrik Lundberg Skanska
Fredrik Lundberg Foto: Skanska

Lundberg köper stor post i Industrivärden

Efter att Handelsbanken sålt samtliga aktier i Industrivärden köper Lundbergs aktier för 1,4 miljarder kronor. Lundberg köper även privat.

I dag meddelar Lundbergföretagen att man har förvärvat 9 miljoner A-aktier i Industrivärden. Investeringen uppgår till 1,379  miljarder kronor.

Efter förvärvet äger Lundbergs 66,1 miljoner A-aktier samt 3,5 miljoner  C-aktier i Industrivärden.

Innehavet motsvarar 16,1 procent av kapitalet samt 23,3 procent av rösterna, enligt pressmeddelandet.

Annons

Annons

Fredrik Lundberg uppger för Di att han även köpt 2 miljoner aktier i Industrivärden privat av Handelsbanken. Även hans döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson köpte en miljoner aktier vardera av Handelsbanken.

Handelsbanken meddelade sent i går att man sålt samtliga A-aktier i Industrivärden, totalt 29.367.821 A-aktier, motsvarande 6,8 procent av kapitalet och 10,3 procent av rösterna.

Priset uppgick till 153,25 kronor per aktie, vilket betyder att affären är värd drygt 4,5 miljarder kronor.

Aktien stängde på 161,10 kronor på onsdagen.

Aktierna har förvärvats av svenska och internationella institutionella investerare, enligt pressmeddelandet från Handelsbanken.

Transaktionen innebär en realisationsvinst för Handelsbanken om cirka 750 miljoner kronor, vilken kommer ha en positiv påverkan på Handelsbankens resultat för det tredje kvartalet 2016, meddelar banken.

Försäljningen innebär ingen ökning av Handelsbankens egna kapital eftersom aktierna klassificerats som AFS-tillgång och har upptagits till marknadsvärde i bankens redovisning.

Handelsbankens riskexponeringsbelopp minskar som en effekt av transaktionen och därmed får Handelsbanken en positiv effekt på kärnprimärkapitalrelation med cirka 0,6 procentenheter.

Morgan Stanley och Handelsbanken Capital Markets har varit engagerade som Joint Bookrunners i transaktionen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons