Studenter på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har med hjälp av verktyget M-score identifierat övervärderade företag som investerare bör undvika. De företag som manipulerar sina siffror i samband med börsnoteringar presterar sämre på aktiemarknaden på lång sikt, enligt en ny studie av studenter på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Enligt studien hade exkluderingen av de företag som manipulerar lett till att den vanlige investeraren kunnat öka sin portföljs avkastning över en treårsperiod med ett genomsnitt på cirka sex procent. Gruppen med manipulerande företag underpresterade samtidigt med 15 procentenheter gentemot aktiemarknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.
Lundastudenter identifierar manipulerande företag – exkludering ger högre avkastning
Mest läst i kategorin
– Detta ger nya möjligheter till hur en investerare kan öka sin portföljs avkastning genom att undvika potentiellt ogynnsamma investeringar, säger Viktor Delblanc, en av studenterna bakom studien.
M-score blev känt när en grupp studenter från Cornell University för att upptäcka den massiva redovisningsmanipulation inom Enron år 1998, det vill säga tre år innan det avslöjades för allmänheten.
– Vi använde oss av ett verktyg som kan vara relativt enkelt för de flesta vanliga sparare att använda sig av. Detta eftersom tillgången på information varierar stort mellan de olika parterna vid börsintroduktioner, där den vanliga investeraren oftast är den som drar det kortaste strået, säger William Fredriksson.
Studien omfattar data från hundratals företag inom EU som genomfört sin börsintroduktion mellan åren 2012 och 2017.
– Vår förhoppning är att resultaten kan bidra till en ökad förståelse för att rapporterade siffror inte alltid visar hela sanningen. Det blir även tydligt hur viktigt det är med bra regleringar och standarder för att öka säkerheten för den vanliga investeraren. Då vårt fynd till största del är ett akademiskt bidrag bör en vanlig investerare därför göra en noggrann undersökning innan hen applicerar M-score på sin egen portfölj, säger författarna.
Uppsatsen “Earnings before everything”, författad av Viktor Delblanc, William Fredriksson och Axel Svanfelt, finns i sin helhet här. >>