Börs

LSE-fusion hårdgranskas

EU-kommissionen beslöt på onsdagen att starta en fördjupad granskning av den föreslagna fusionen mellan Deutsche Börse och London Stock Exchange.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-09-28
Publicerad 2016-09-28

 – Vi måste se till så att marknadsaktörer fortsätter att ha tillgång till finansmarknadens infrastruktur på konkurrenskraftiga villkor. Därför har vi öppnat en fördjupad granskning för att bedöma fusionen, sa EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett  pressmeddelande.

Kommissionens preliminära invändningar mot sammanslagningen är inom clearing, derivatinstrument, repor, tyska aktier, börshandlade produkter (ETP) och vissa andra marknader.

Inom clearing skulle fusionen slå samman flera av de största centrala motparterna i Europa. Deras marginalpool skulle bli störst i världen på 150 miljarder euro. Det skulle innebära att konkurrensen inom clearing skulle försvinna på flera områden, som obligationer, derivat och repor. Konkurrensen skulle också skadas för konkurrerande marknadsplatser som är beroende av LSE:s clearinghus LCH.Clearnet. Även tjänster för avveckling och depå skulle påverkas.

Inom derivat skulle fusionen nära nog leda till ett monopol inom terminer på en aktie och optioner på italienska värdepapper.

Inom börsnoterade tyska aktier skulle två av de tre största handelsplatserna slås ihop och inom börshandlade produkter (ETP) skulle två mycket stora aktörer slås ihop.

Kommissionen underströk att inledandet av en fördjupad granskning inte föregriper det slutliga beslutet om kommissionen. Kommissionen har nu 90 arbetsdagar - till den 13 februari 2017 - att fatta sitt beslut.

Beslutet kan antingen godkänna eller förbjuda fusionen. Ofta innehåller godkännanden efter en fördjupad granskning villkor av olika slag.

Sammanslagningen mellan Deutsche Börse och London Stock Exchange notifierades den 24 augusti till kommissionen.

 

 

Platsannonser