Krypto

Lösning för e-krona baserad på blockkedjeteknik nu testad

Den testade lösningen baseras på Distributed Ledger Technology (DLT) och en typ av blockkedjeteknik där e-kronorna har formen av så kallade tokens, digitala enheter med information om värde och ursprung. 

Uppdaterad 2021-04-06
Publicerad 2021-04-06

Lösningen som är baserad på blockkedjeteknik har utvecklats och testats i Riksbankens e-kronaprojekt.  Syftet med e-kronapiloten är att testa ett förslag till en teknisk lösning för att öka Riksbankens kunskaper om hur en e-krona skulle kunna fungera och användas som ett komplement till kontanter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det finns ännu inget beslut om att ge ut en e-krona, om hur en e-krona skulle se ut eller vilken teknik som i så fall skulle användas.

I den nya rapporten redovisar e-kronapiloten flera lärdomar från projektets första etapp, bland annat: 

  • Hur lagringen av pengar ska se ut bör i slutändan avgöras av vilka funktioner som ska prioriteras hos en e-krona. En viktig fråga är om e-kronan ska fungera även utan tillgång till internet, så kallad offlinefunktionalitet, en möjlighet som projektet ännu inte testat. 
  • En lösning baserad på blockkedjeteknik och tokens innebär att man skapar en infrastruktur som till stora delar kan fungera parallellt med dagens infrastruktur för betalningar.

 

Platsannonser

Logga in