"Löparn" anmäler NeuroVive

"Emissionsprospektet var ofullständigt, vilket påverkade min målkurs", hävdar börslegendaren Bo "Löparn" Engwall i anmälan till FI. NeuroVives vd slår tillbaka.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-11-01

I våras emitterade Aktietorgetlistade läkemedelsbolaget NeuroVive nya aktier och fick in 39,2 färska miljoner att satsa på sin forskning om cyklosporiner, en sorts läkemedel för behandling mot nervskador.

Småbolagsexperten Bo "Löparn" Engwall publicerade en analys som enligt honom fick efterfrågan på aktier i nyemissionen att skjuta i höjden. Vad han inte visste då var att ett annat företag, BHR Pharma, kommit långt med en enligt honom konkurrerande produkt.

När "Löparn" nu omsider fått kännedom om BHR Pharma är han starkt kritisk till att NeuroVive inte nämnde dem i sitt prospekts avsnitt om konkurrenter. I sin anmälan till Finansinspektionen låter han sin fru Ann-Cathrin Engwall, Ph D i molekylär cellbiologi, uttala sig apropå ett mail som NeuroVives vd, barnläkaren och KI-docenten Mikael Brönnegård, uppges ha skickat till en aktieägare som ifrågasatt prospektet. I mailet förklaras varför BHR Pharma inte var med i prospektet.

"Löparns" fru, citerad i anmälan till Finansinspektionen:

"[...] Mikael Brönnegård kan visa sig ha rätt men det fråntar inte NeuroVives styrelse skyldigheten att upplysa om BHR Pharmas existens och som en i utvecklingen relativt långt kommen konkurrent i nyemissionsprospekt och annat informationsmaterial till potentiella och existerande aktieägare.[...]

Realtid.se ringer Brönnegård, som säger sig inte ha skrivit det mail till den enskilda aktieägaren som "Löparns" fru besvarar.

– Vi har inget med det där att göra. Vi svarar över huvud taget inga enskilda aktieägare, framför allt inte bloggare. Vi kommunicerar ingenting som inte redan är kommunicerat till marknaden, säger Brönnegård.

Ser du BHR Pharma som en konkurrent?

– Självklart, men i prospektet stod att de konkurrenter som angavs inte på något sätt gav en heltäckande bild av konkurrensen.

Brönnegård menar att det skulle bli en ganska komplicerad förklaring om han skulle gå in på alla de kommersiella och vetenskapliga bedömningar som ledde fram till beslutet om vilka konkurrenter som skulle tas med i prospektet och vilka som skulle utelämnas.

– Vi gjorde en bedömning i det läget, och då liksom idag anser vi inte BHR Pharma vara en huvudkonkurrent. Sedan finns det nyanser i allt det här, så att säga.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in