Annons

Annons

Londonbörsen köper Refinitiv för 27 miljarder dollar

UPPDATERAD Londonbörsen köper Refinitiv, som ägs av riskkapitalbolaget Blackstone och Thomson Reuters, för cirka 27 miljarder dollar inklusive skulder och betalar med egna aktier, enligt ett pressmeddelande.  

Aktiekursen för Londonbörsen, som förra veckan bekräftade diskussioner om att köpa Refinitiv, stiger på torsdagen med cirka 6 procent. 

Det är mindre än ett år sedan som riskkapitaljätten Blackstone köpte 55 procent av Refinitiv från Thomson Reuters i en affär som då värderade Refinitiv till 20 miljarder dollar inklusive skulder. 

Londonbörsen skriver att de båda bolagen, som förra året tillsammans omsatte över 6 miljarder pund, kompletterar varandra väl för att skapa en global leverantör av infrastruktur för de finansiella marknaderna inom data och analys som är väl positionerad för framtida tillväxt. 

Annons

Annons

Londonbörsen planerar att betala med nyemitterade aktier, vilket skulle göra att Refinitivs ägare skulle äga runt 37 procent av det nya bolaget och knappt 30 procent av rösterna. 

Refinitiv säljer finansiell marknadsdata och infrastruktur till över 40.000 kunder i över 190 länder. Refinitiv är största kunden för Reuters News under ett 30-årigt avtal som slöts förra året i samband med att Blackstone blev majoritetsägare av Refinitiv.

Londonbörsen räknar med intäktssynergier på mer än 225 miljoner pund fem år efter slutförande av affären, vilket väntas ske under andra halvan av 2020. Kostnadssynergier väntas samtidigt uppgå till över 350 miljoner pund. Dessutom väntas besparingar från omfinansiering av Refinitivs befintliga skulder. 

Affären drivs av synergier, att skapa bredare kundbas och bredare utbud av produkter och tjänster, säger Eirik Winter, Norden-chef för BNP Paribas, till Realtid.  

För Blackstone innebär försäljningen att riskkapitalbolaget ungefär har fördubblat värdet av sin ursprungliga investering i Refinitiv, skriver Reuters och hänvisar till en källa.

– De globala börserna fokuserar mer och mer på data och teknologi som intäktsgenerator och mindre på att matcha köpare och säljare, sade Kevin McPartland, ansvarig för marknadsstruktur och teknologi-analys på Greenwich Associates, till Reuters när Londonbörsen i helgen bekräftade diskussionerna om förvärvet. 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons