M&A

Londonbörsen köper Refinitiv för 27 miljarder dollar

UPPDATERAD Londonbörsen köper Refinitiv, som ägs av riskkapitalbolaget Blackstone och Thomson Reuters, för cirka 27 miljarder dollar inklusive skulder och betalar med egna aktier, enligt ett pressmeddelande.  

Uppdaterad 2019-08-01
Publicerad 2019-08-01

Aktiekursen för Londonbörsen, som förra veckan bekräftade diskussioner om att köpa Refinitiv, stiger på torsdagen med cirka 6 procent. 

Det är mindre än ett år sedan som riskkapitaljätten Blackstone köpte 55 procent av Refinitiv från Thomson Reuters i en affär som då värderade Refinitiv till 20 miljarder dollar inklusive skulder. 

Londonbörsen skriver att de båda bolagen, som förra året tillsammans omsatte över 6 miljarder pund, kompletterar varandra väl för att skapa en global leverantör av infrastruktur för de finansiella marknaderna inom data och analys som är väl positionerad för framtida tillväxt. 

Londonbörsen planerar att betala med nyemitterade aktier, vilket skulle göra att Refinitivs ägare skulle äga runt 37 procent av det nya bolaget och knappt 30 procent av rösterna. 

Refinitiv säljer finansiell marknadsdata och infrastruktur till över 40.000 kunder i över 190 länder. Refinitiv är största kunden för Reuters News under ett 30-årigt avtal som slöts förra året i samband med att Blackstone blev majoritetsägare av Refinitiv.

Londonbörsen räknar med intäktssynergier på mer än 225 miljoner pund fem år efter slutförande av affären, vilket väntas ske under andra halvan av 2020. Kostnadssynergier väntas samtidigt uppgå till över 350 miljoner pund. Dessutom väntas besparingar från omfinansiering av Refinitivs befintliga skulder. 

Affären drivs av synergier, att skapa bredare kundbas och bredare utbud av produkter och tjänster, säger Eirik Winter, Norden-chef för BNP Paribas, till Realtid.  

För Blackstone innebär försäljningen att riskkapitalbolaget ungefär har fördubblat värdet av sin ursprungliga investering i Refinitiv, skriver Reuters och hänvisar till en källa.

– De globala börserna fokuserar mer och mer på data och teknologi som intäktsgenerator och mindre på att matcha köpare och säljare, sade Kevin McPartland, ansvarig för marknadsstruktur och teknologi-analys på Greenwich Associates, till Reuters när Londonbörsen i helgen bekräftade diskussionerna om förvärvet. 

 

Platsannonser