Finans Nyhet

London fortsätter vara globalt nav

Taggar i artikeln

Brexit EU Storbritannien
Publicerad

Jeremy Browne, EU-representant för "the City of London corporation", tror inte London tappar sin finansiella status när Storbritannien lämnar EU.

Realtid.se

London är ett globalt nav för finansmarknaden, inte bara europeiskt, och det är inget som förändras de kommande decennierna trots det brittiska folkets beslut att rösta för ett EU-utträde.

Det säger Jeremy Browne, före detta liberaldemokratisk politiker och numera EU-representant för "the City of London corporation", vid dagens finanspanel hos SNS i Stockholm.

Browne har tillbringat den senaste tiden med att resa runt i olika EU-länder och diskutera Brexit-temat och kommer närmast från Helsingfors.

Annons

Han håller med om att London har fler utmaningar framför sig än bara Brexit-förhandlingarna; det handlar om att bankerna inte helt återhämtat sig efter finanskrisen och kommande utmaningar från fintechbranschen gör det inte lättare för industrin. Samtidigt har staden redan förändrats väldigt mycket de senaste decennierna, menar han.

– En av sakerna som gör att staden blivit så framgångsrik är just innovationen och förmågan att anpassa sig till olika krav. Det är en helt annan plats än när jag var yngre. Kommer den att anpassa sig på nytt? Den kommer vara tvungen att göra det, säger han.

Browne menar att det är möjligt för Storbritannien att vara med i ett europeiskt samarbete även i en ny skepnad och tror inte att London förlorar sin status som en viktig finansiell plats framöver.

Annons

– London är Europas största finansiella centrum. Det har inte blivit det för att någon i Bryssel har sagt att det borde vara så utan det har vuxit fram organiskt, genom att bolag velat komma dit och utnyttja skalfördelar. Europa har genom att aggregera sin aktivitet lyckats skapa ett globalt finansiellt nav för finans och företagsverksamhet. Det är en sak som inte förändras, att London är Europas enda riktiga globala finansiella nav, säger han under seminariet.

Mycket av diskussionen precis innan samt direkt efter omröstningen har kretsat kring huruvida flera stora finansaktörer ska flytta delar av sin verksamhet till andra städer i Europa som Frankfurt eller Dublin till exempel. Men Browne tror inte att tusentals jobb "mirakulöst dyker upp" på dessa platser. I fall några av dessa flyttar sker tror han det är mer troligt att en del jobb dyker upp i andra europeiska städer, medan flera istället flyttas till andra globala finanscenter. Andra roller kan försvinna helt, säger han en stund efter seminariet.

Hans största oro är att mycket pekar på att krafter inom EU hellre vill se ett negativt resultat för någon av parterna, men framför allt Storbritannien, för att ha ett avskräckande exempel för andra länder än att arbeta för en gemensam lösning som gynnar alla parter.

Annons

– Storbritannien får inte ha gynnats av ett utträde, säger han.

Annons