Finans

"Lokal närvaro avgörande"

Den europeiska investmentbanken Bryan, Garnier & Co har köpt det nordiska investmentbanken Beringer Finance. Prislappen är inte offentlig, berättar Sverigechefen Tor Berthelius för Realtid.

Uppdaterad 2019-04-17
Publicerad 2019-04-17

– De har sett alla unicorns [bolag värderade till över 1 miljard dollar] som Norden spottar ut. De försökte göra något på distans men insåg att lokal närvaro är avgörande. Därför har de uppvaktat ett antal nordiska investmentbolag. Det är superspännande att de valde oss. Nu får vi tillgång till en jättebred plattform och stor transaktionskapacitet, säger Tor Berthelius, Sverigechef på Beringer Finance.

Beringer har ett 30-tal anställda och legal hemvist i Oslo. Företaget grundades 2014 av av Adalsteinn Johannsson som också är vd för företaget. Beringer kommer nu att byta namn till Bryan, Garnier & Co. Adalsteinn Johannsson blir partner med ansvar för internationella M&A-affärer [rådgivning vid fusioner och förvärv]. Tor Berthelius blir också partner, med ansvar för verksamheten i Norden. Han kommer att leda verksamheten från Stockholm.

– Vi har tillståndet i Oslo, men operationellt är Stockholm hubben eftersom det finns så många techbolag här och det är vårt fokus, säger Tor Berthelius.

Bryan, Garnier & Co är en internationell investmentbank, grundad 1995, med huvudkontor i London. Huvuddelen av de anställda sitter dock i Paris. Fokus är tillväxtsektorer som tech (mjukvara), healthcare och life science (hälso- och sjukvård samt livsvetenskap).

– Det är en av de största oberoende investmentbankerna i Europa. Med uppköpet av oss blir det omkring 230 anställda. De omsätter runt 40 miljoner euro årligen, säger Tor Berthelius.

Företaget har både rådgivning om M&A, företagsfinansiering med mera och har dessutom kapitalmarknadshandel med exempelvis aktieanalys.

– Nu får vi en superskjuts inom biotech och healthcare. Förra året var Bryan, Garnier & Co rådgivare vid tre unicorntransaktioner, bland annat Bitfury, en stor blockchainplattform. Själva hjälpte vi till förra året när svenska Universum Communications såldes till Axel Springer.

Bryan, Garnier & Co har kontor i London, Paris, München och New York. Till det kommer nu Beringer Finance' kontor i Stockholm, Oslo, Reykjavik och Palo Alto.

Platsannonser

Logga in