Finans Nyhet

LO nagelfar AMF-ordförande och Vinge-delägare

Publicerad

Efter anklagelserna kring skatteflykt går LO: avtalssekreterare Per Bardh till hård attack mot AMF:s ordförande Bertil Villard.

Realtid.se

AMF-ägaren LO skräder inte orden över Bertil Villards avancerade skatteplanering:

– LO anser att den skatteplanering som Bertil Villard ägnat sig åt är etiskt tvivelaktig och ett sätt att undandra sig sitt samhällsansvar. LO anser att det är viktigt med en hög skattemoral och att lagstiftningen bör täppa till möjligheten att flytta pengar på detta sätt, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh, ägaransvarig för LO i AMF:s styrelse.

Ekot berättade igår att Bertil Villard upprättat ett bolag i Peru, vilket innebar att han kunnat slippa tio miljoner kronor i skatt. Via transaktioner från sina svenska bolaget till Luxemburg slussade han sedan ut 23 miljoner kronor i vinst till sitt peruanska bolag. Sedan kunde han plocka ut vinsten, men då till den peruanska kupongskatten på fyra procent, enligt Ekot.

Annons

Bertil Villard menar att han inte har gjort något fel, men LO pekar på att AMF:s styrelse har beslutat om olika etiska riktlinjer och att ambitionsnivån för dessa till och med måste vara högre än de lagar, förordningar och etiska branschregler som gäller.

Och nu meddelar LO att man även tänker lyfta frågan till AMF:s andra ägare, Svenskt Näringsliv.

Bertil Villard-frågan ska även tas upp i AMF:s styrelse och LO menar att styrelsen måste agera med omsorg om bolaget och dess verksamhet.

Annons
Annons