Lloyds bank tar i med hårdhandskarna mot penningtvätt. På bilden Lloyds huvudkontor. Foto: Grimshaw
Lloyds bank tar i med hårdhandskarna mot penningtvätt. På bilden Lloyds huvudkontor. Foto: Grimshaw
Ekobrott

Lloyds fryser 8 000 bankkonton

Brittiska Lloyds bank har fryst 8 000 konton till kunder utanför Storbritannien, misstänkta för penningtvätt.

Uppdaterad 2019-06-24
Publicerad 2019-06-24

Under tre års tid har Lloyds frågat innehavarna till kontona om deras identitet, skriver Financial Times. Det ska ses i ljuset av ökade krav från regulatoriska myndigheter att komma tillrätta med ekobrott. Deutsche Bank varnade 1 000 av sina största företagskunder för liknande åtgärder i förra månaden.

Lloyds, Storbritanniens största bank till privatkunder, tvingades vidta åtgärder i slutet av 2018 på grund av penningtvättsregler på Jersey, där bankens internationella verksamhet är placerad. Även HSBC, Barclays och Royal Bank of Scotland har skärpt kontrollerna på Jersey.

Skatteparadisen i brittiska öarnas närhet – småöarna Jersey, Guernsey och Isle of Man – har alla på senare tid tvingats till större finansiell transparens efter granskningar och kritik från brittiska parlamentsledamöter och kampanjer för att stävja svarta pengar.

Lloyds har arbetat stenhårt med att hitta alla identifikationsdokument med 12-timmarsdagar och helgdagar, enligt dokument som Financial Times har kommit över.

Alla europeiska banker tvingas nu till hårdare tag efter penningtvättsskandalerna som har drabbat Danske Bank och lettiska ABLV.

Nyligen har Europeiska bankmyndigheten, EBA, fått utökat mandat att bekämpa penningtvätt. Men den nya EBA-chefen José Manuel Campa sade samtidigt för ett par veckor sedan att det ändå inte är tillräckligt för att stävja floden av svarta pengar.

Platsannonser