Lisa Antman: Hästtjejen som går över alla gränser

Lisa Antman, Wigge & PartnersLisa Antman, Wigge & Partners
"Jag sökte till juristutbildningen för att jag ville gå UD:s diplomatutbildning. Men under juristlinjen väcktes intresset för banker och finansiering," säger Lisa Antman, advokat och delägare i Wigge & Partners. Foto: Boo Ehlin
Publicerad
Uppdaterad

Diplomatplanerna kom av sig på juristlinjen. Men trots det jobbar Lisa Antman på Wigge & Partners ändå med stora samhällsprojekt genom att förhandla fram finansieringslösningarna. 

Realtid.se

En av Lisa Antmans klienter är ECB, Europeiska Centralbanken. Faktum är att hennes och ECB:s historia går tillbaka till samma år som hon tog sin juristexamen på Stockholms universitet.

Sommaren 1995 fick hon nys om en annons från EMI, Europeiska Monetära Institutet, föregångare till ECB. De sökte någon för att skriva en rapport om vilka lagar och regler som behövde ändras om de nordiska länderna skulle gå med i en kommande valutaunion. Hon sökte, fick uppdraget och åkte till Frankfurt. 

– Där tog jag avstamp i min karriär, säger hon.

Annons

Lisa Antman spenderade mycket tid i Hongkong när hennes familj bodde där i drygt tre år. Ett av sina gymnasieår bodde hon där på heltid, men hon var inbiten hästtjej, tävlade i dressyrridning på SM-nivå och saknade det så mycket att hon återvände till gymnasieskolan i Göteborg. 

– Då ville jag bli ridinstruktör, men mamma sa att jag behövde skaffa mig en mer akademisk utbildning först. Hästarna kan jag alltid återvända till, tyckte hon, säger Lisa Antman och skrattar. 

Tyvärr gick även ryttarkarriären i stå där i gymnasiet – det var inte lika lätt att ta sig iväg med häst och allt som krävs på tävlingar utan föräldrar som stöttar och kör. Men som sagt; det kan ju vänta.

Annons

Lisa Antman har också alltid varit intresserad av internationella frågor.

– Jag sökte till juristutbildningen för att jag ville gå UD:s diplomatutbildning. Men under juristlinjen väcktes intresset för banker och finansiering.

Annons

”Det var perfekt för mig. Jag gjorde deras transaktioner i Norden. Jag skulle stanna i två år, men det blev sju. Det var jätte-jättekul. Helt fantastiskt.”

Efter EMI och ett års extra bank- och finansstudier i London flyttade hon hem till Sverige och började på Vinge.

– Det kändes bra att få en bra start i mitt eget land.

Men sedan lockade den stora världen med globala affärer igen. Hon sökte och fick jobb på EIB, Europeiska Investeringsbanken, i Luxemburg.

– Det var perfekt för mig. Jag gjorde deras transaktioner i Norden. Jag skulle stanna i två år, men det blev sju. Det var jätte-jättekul. Helt fantastiskt.

EIB är EU:s organ för att finansiera stora samhällsinvesteringar; tunnlar, vindkraftverk, infrastruktur, omställningsprojekt som medlemsländerna vill göra. Ligger det i linje med EU:s mål kan EIB gå in med finansiering. Hennes jobb var att ratta de nordiska projekten. Några exempel på svenska investeringar Lisa Antman var med och finansierade är Norra Länken, Södertörns Universitet, Götatunneln i Göteborg. 

Under en period var hon utlånad till en byrå i London och det gav mersmak:

– London är Mecka för den typen av investeringar.

Tillbaka i Luxemburg läste hon in en engelsk advokatlicens, blev solicitor och började på den amerikanska advokatbyrån Shearman & Sterling i London. Där fortsatte hon leda stora finansieringskonsortier av stora samhällssatsningar, till exempel Methanex-projektet i Egypten.

– Det var fantastiskt roligt att vara spindeln i det nätet. Jag fick jobba med väldigt duktiga människor. Väldigt professionella och väldigt brittiska! 

– Det var en tuff tid, det krävdes mycket av en hela tiden och jag sov inte så mycket. Men det var väldigt stimulerande och roligt.

Det krävs alltid mycket av jurister på affärsbyråer. Men det som i Sveige är underförstått är en uttalad order på brittiska advokatbyråer.

– Men man lär sig mycket. Det var en stimulans och glädje att få vara i en så professionell och krävande miljö.

Hur mycket jobb som helst. Ändå hann Lisa Antman träffa kärleken i London. Han är finlandssvensk och hade varit där längre. Så länge att han ville pröva något annat. Själv hade hon bott utomlands i 13 år. 

– Han tyckte Stockholm skulle vara roligt och han hade ett spännande projekt här. 

Så det blev tillbaka till Stockholm och Vinge, där hon börjat sin bana.

Vad skulle du säga att du lärt dig under dina utlandsår som du troligen inte fått på annat sätt?
– Att vara proaktiv. Kunna se saker från olika håll i förhandlingar. Hur får du en förhandling att gå framåt? Genom att alla får små segrar. Win-win. Att få till samspelet i en förhandling – det lärde jag mig mycket om på Shearman & Sterling. 

En annan sak är den mångfald av människor från hela världen hon jobbat med. Hennes bästa arbetskompisar i London var från Korea och Nya Zeeland. 

– Man lär sig lyssna. Alla har haft olika utgångslägen, även om de nu har god utbildning och har tagit sig till den position de har idag. Här i Stockholm är det otroligt homogent. Alla är mer eller mindre stöpta i samma form.

När några av hennes gamla jobbarkompisar i Stockholm slutade för att dra igång en egen mindre byrå inriktad på finansiering och transaktioner, följde hon utvecklingen med intresse. 

Samma dag som Wigge & Partners såg dagens ljus – 1 januari 2015 – sa hon upp sig och tre månader senare anslöt hon. Två år senare blev hon delägare.

– Jag tyckte det vore roligt att få vara med och starta något nytt helt enkelt. Jag hade så mycket erfarenhet av den verksamheten och idéer om hur man skulle bygga en bra advokatbyrå, säger Lisa Antman.

Är lyhörd

Sedan dess har det gått sju år. I november beslutade de om en ny ledningsgrupp som tillsammans tar på sig vd-uppdraget. Lisa Antman är en av dem. De andra är delägarna Patrick Forslund och Anders Morén, kontorschefen Michelle Öberg Johnson, som har hand om administration och ekonomi och den nyanställda HR-chefen Zina Finjan.

Hittills går det bra, tycker hon. Hon ägnar sammanlagt ungefär en arbetsdag i veckan åt bolagsledning och fyra åt sina klienter och åt att leda byråns bank- och finans-avdelning på nio medarbetare. 

– Jag vill skapa det jag kände under min utlandskarriär. Man jobbar hårt, det är stimulerande och man lär sig mycket. Vi har hög svarsfrekvens, klienterna kan ringa när som helst och man ska vara på tårna, säger hon.

Men hur går det ihop med ett hållbart arbetsliv för den enskilde?
– Jag är lyhörd och har uppsikt över mina medarbetare. Jag vet hur mycket de har och hur stresståliga de är.

Vad ger dig energi?
– Komma till jobbet. Lära mig saker och bli utmanad. Jag springer också en runda på Djurgården på morgonen. Aldrig med musik på, bara tystnad så att jag kan tänka fritt. 

Vad vill du säga till unga som funderar på sitt val i yrkeslivet?
– Att man kan vara jurist och ha en spännande internationell karriär. Många unga tror inte det och läser ekonomi istället. Men jag är det levande beviset – det går utmärkt. Det vill jag att ungdomar ska veta. 

Idag tar jobb och familj det mesta av hennes tid. Sönerna är 13 och 10 år. 

– Mitt arbete är fantastiskt roligt. Utöver det är det familjen som gäller, säger Lisa Antman. 

– Men när mina killar är större och kanske inte vill hänga så mycket med mig längre… då kan det bli dags för häst igen. Det finns kvar och får vänta ett tag till.

Text: Ulrika Fjällborg

Lisa Antman

Jobb: Advokat och delägare, Wigge & Partners Advokat

Född: Göteborg, 1970

Bor: Stockholm

Familj: man och två söner

Utbildning: Jur kand Sthlms Universitet, LLM University of London, Solicitor UK

Tidigare arbeten:

•Wigge & Partners, Stockholm, Advokat 2015 – 
•Advokatfirman Vinge, Stockholm, Advokat 1996-1999 och 2012-2015
•Shearman & Sterling, London, Solicitor 2006-2011
•Ashurst, London, Solicitor 2004-2005 (secondment)
•Europeiska Investeringsbanken, Luxemburg, Legal Counsel 1999-2006
•Europeiska Monetära Institutet (nuvarande ECB), Frankfurt, Legal Counsel 1995

Har väglett mig i mina karriärval: Vad erbjuder sammanhanget? Vilka kollegor har jag och vilken typ av kunder och uppdrag jag får möjlighet att arbeta med? Alltid också lockats av en internationell arbetsmiljö.

Kräver av min chef: trygg i sig själv, gott omdöme och framåtlutad.

Frågar alltid när jag rekryterar: Vad driver dig, vad vill du?

När jag inte jobbar: umgås jag med familj och vänner, reser och sportar. 

Oanad talang: Dressyrryttare och jag gillar att sy.

Motto: Vem sa att det skulle vara lätt?

Råd till nyutexaminerade: Sök dig till områden som du genuint är intresserad av, och framför allt – underskatta inte vikten av att arbeta för en duktig chef. Analysera och ta referenser på chefen/cheferna du ska arbeta för.    

Annons