Finans

Lindner: Jag ska odla skägg och rulla barnvagn

Öresunds vd Gustav Lindner sade upp sig i går kväll. ”Väldigt odramatiskt. Vi ska få påökt om tio dagar”, säger han till Realtid och uppger även att han vill vara hemma med familjen under denna tid samt att föräldraledighet inte passar honom.

Uppdaterad 2017-11-16
Publicerad 2017-11-16

Gustav Lindner tillträdde som vd för Öresund för ganska exakt tre år sedan. Då lämnade han Swedbank där han varit avdelningschef sedan november 2010 då han lämnade HQ Bank. Nu väljer han att lämna Öresund.

- Detta är väldigt odramatiskt. Vi ska få påökt om tio dagar. Jag ska odla skägg och rulla barnvagn och prova på det någon gång, det som många andra unga verkar göra. Jag har jobbat i 12-13 år i sträck hos olika arbetsgivare och aldrig tagit mig den lyxen, säger Gustav Lindner och uppger att han inte tog ledigt när hans första barn kom och nu vill han göra rätt.

Han kallar det även för en egotripp, att få ta det lugnt i några månader och bara ro om familjen.

- Det är klart att jag inte kan vara arbetslös hela mitt liv, men närmsta nio-tolv månaderna tänkte jag inte göra ett dugg. Sen får man se sedan vad det kan tänkas bli.

Är detta ett beslut som du tagit nu eller tänkt länge på detta?

- Nej, det är klart att var man än är så sitter man och rannsakar sig vad man vill och kan. Det har gått väldigt väldigt fort. Formellt sade jag upp mig i går kväll efter stängning. Jag yppade dock redan för knappt en vecka sedan att jag skulle kunna tänka mig att kliva åt sidan om ni finner en bra efterträdare.

Det råder dock ingen tvekan om att Gustav Lindner fortfarande känner stor kärlek till jobbet när han får frågan om han har någon plan eller tankar på var han skulle vilja vara.

- Ja, jag älskar detta. Detta är fortfarande världens bästa jobb. Jag kan inte komma på något roligare, med bra kollegor. Det har varit väldigt roligt. Förvaltningen älskar jag och aktier så skulle det bli något framöver så blir det inom samma bransch.

Men varför inte bara ta föräldraledigt och gå tillbaka då?

- Jag har en väldigt förstående och modern styrelse som har sagt att jag kan vara pappa-ledig, att detta inte är några konstigheter. Men det är mer ett krav jag ställer på mig själv. Jag tycker att det är svårt att vara en börs-vd och ha ett ansvar inför 20.000 aktieägare och checka ut i x antal månader. För mig är inte det… jag hade inte varit nöjd med det. Jag vill leverera 110 procent, och där kanske jag är lite ”killig”, jag har svårt att vara 110 procent på alla positioner, det vill säga att vara förälder och på jobbet. Nu ska jag ta mig den här tiden så får jag se hur det blir.

Blir du kvar i finansbranschen?

- Det skulle jag tro. Det är vad jag vet att jag tycker är väldigt roligt i dag. Jag har bestämt mig för att inte bestämma mig vad jag vill göra när jag kommer tillbaka. Nu ska jag ta mig tid att ägna mig åt min lilla familj som snart dessutom växer.

Gustav Lindner tvekar inte på frågan om han kommer att behålla sitt innehav i Öresund som just nu uppgår till 42.000 aktier i bolaget.

- Jag tycker att detta är bästa sättet att spara på. En bra portfölj som just nu är fantastisk som jag gillar och tror på. Jag skulle inte göra något bättre om jag skulle försöka bygga upp något annat. Det är en bra och billig förvaltning. Jag tror fortfarande på modellen och portföljen.

Gustav Lindners efterträdare är Nicklas Paulson som kommer närmast från Carnegie Investment Bank där han under de senaste elva åren deltagit i ett stort antal företagstransaktioner, såväl börsnoteringar som M&A-affärer. Nicklas Paulson har tidigare haft liknande arbetsuppgifter på Alfred Berg, ABN AMRO och Swedbank Markets.

- Jag känner honom inte privat men känner honom professionellt. Jag har träffat honom i samband med olika affärsmöten. Han har ett gediget cv och verkar vara en väldigt bra person. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra. Jag ser att han kommer att komplettera ytterligare på M&A-sidan och det tror jag är väldigt bra, att vi kan bli ännu mer aktiva, att finna bra strukturaffärer i och åt våra portföljbolag. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra.

När går du?

- Det vet vi inte än. Jag försökte precis ringa Nicklas för att se när vi kan mötas. Vi får se när han kommer loss och när tajmingen är rätt och när vi gjort en bra överlämning.

Platsannonser