FinansNyhet

Lindahl rekryterar expert inom dataskydd

Caroline Olstedt Carlström
Publicerad

Det är Caroline Olstedt Carlström som rekryteras från Klarna. "Det händer otroligt mycket inom dataskyddsområdet just nu och många har fått upp ögonen för detta område" säger hon till Realtid.

Miriam Istner-Byman

Caroline Olstedt Carlström, en av landets ledande auktoriteter inom dataskydd, börjar som delägare på Advokatfirman Lindahl den 19 maj 2017. Rekryteringen är ett led i Lindahls ambition att vara ett nordiskt center för alla typer av integritets- och dataskyddsfrågor.

Strategisk, laglig och säker hantering av data och personuppgifter blir varje år allt viktigare för företags konkurrenskraft. Värdet av data och personuppgifter ökar ständigt och samtidigt förstärks lagstiftningen inom området kraftigt, inte minst genom EU:s dataskyddsförordning (GDPR), som börjar tillämpas den 25 maj 2018.

Caroline Olstedt Carlström kommer närmast från en tjänst som Vice President Privacy på betaltjänstföretaget Klarna. Hon är ordförande i Forum för Dataskydd, har suttit med som expert i dataskyddsutredningen och är också aktiv i bl.a. IAPP, International Association of Privacy Professionals.

Annons

Varför byter du till Lindahl?

– Jag har under många år fokuserat på dataskyddsfrågor och tycker att det är både intressant och väldigt viktiga frågor. Lindahl är en otroligt spännande byrå med ett mycket kompetent gäng. Där finns nu fantastiska planer på att bli ett gravitationscenter i Norden för dataskyddsfrågor och det ger en plattform för mig att jobba vidare med de frågor som jag brinner för. Jag har arbetat som advokat tidigare och känner att jag har mycket att bidra med. Dessutom kommer jag att fortsätta att arbeta tillsammans med Klarna, vilket känns otroligt roligt.

Märker du att efterfrågan på juridisk kompetens inom dataskydd har ökat?

Annons

– Efterfrågan har ökat markant. Det händer otroligt mycket inom dataskyddsområdet just nu och många har fått upp ögonen för detta område. Fram tills nyligen upplever jag att dataskyddsfrågor inte har fått den uppmärksamhet som de har förtjänat, vilket till stor del beror på att vi svenskar har en hög tillit till de aktörer som vi interagerar med. Sättet som företag hanterar dataskyddsfrågor på har inte ställts på sin spets som det har gjort i till exempel Tyskland, Spanien och Finland.

Caroline Olstedt Carlström har utsetts till och kommer att fortsätta vara verksam som Data Protection Officer (dataskyddsombud) på Klarna. Samtidigt utökas det redan existerande samarbetet mellan Klarna och Lindahl med syftet att förstärka Klarnas arbete med integritets- och dataskyddsfrågor och underlätta implementeringen av den nya dataskyddsförordningen.

Annons