Finans Nyhet

“Limbo mellan förnekelse av röda flaggor och relativisering”

Taggar i artikeln

Misstänkt penningtvätt SEB
Penningtvättsexperterten Louise Brown frågar sig om penningtvätt genom svenska banker varit Penningtvättsexperterten Louise Brown frågar sig om penningtvätt genom svenska banker varit
Penningtvättsexperterten Louise Brown frågar sig om penningtvätt genom svenska banker varit "det nya normala”, med anledning av Uppdrag gransknings senaste avslöjanden om SEB. Foto (montage): SEB/Lantmännen.
Publicerad
Uppdaterad

Det är allvarliga uppgifter som Uppdrag granskning presenterar om misstänkt penningtvätt i SEB och banken borde ha kunnat göra mer, enligt aktiemarknadsexperter. Antikorruptionsexperten Louise Brown pekar på hög indikator för penningtvätt. 

Olof Swahnberg

SEB:s verksamhet i Baltikum misstänks ha tvättat pengar åt sina kunder motsvarande närmare en halv miljard kronor från grov ekonomisk brottslighet. Det är mer än tre gånger så mycket som i fallet med Swedbank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Louise Brown, medgrundare och vd för Credability som tidigare var ordförande för Transparency International, ger sin kommenterar till programmet:

– Utifrån de betalningsströmmar och uppenbara upplägg som identifierats i den senaste tidens gräv, undrar jag om penningtvätt genom svenska banker varit ”det nya normala”?

Annons

– Vi hamnar återigen i limbo mellan förnekelse av röda flaggor och efterföljande relativisering. I de nya uppgifterna ser vi en bråkdel, men det gör ändå inte penningtvätten acceptabel, fortsätter Louise Brown. 

Med relativisering menar Louise Brown att det som kommit fram är så pass allvarligt att det inte ska förminskas i form av en diskussion om det är relativt mycket eller lite. 

– Det är redan ansenliga volymer och antal transaktioner med hög indikator på penningtvätt, säger Louise Brown. 

Annons

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det är “såklart mycket allvarliga uppgifter som framkommer i SEB och det är knappast smickrande för banken att så många transaktioner kan kopplas till Magnitiskij-affären.

Hon konstaterar att SEB har vidtagit åtgärder och att banken, liksom andra banker, blivit bättre på att upptäcka och avslöja penningtvätt under de senaste åren. 

– Utifrån programmet kan man dock tycka att SEB borde kunna gjort mer, säger Frida Bratt.

Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, frågar sig var SEB:s vd Johan Torgeby höll hus? 

– Jag tycker att vd ska ställa upp när det är så här pass allvarliga frågor, säger Joakim Bornold.  

Även Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, reflekterar kring vd Johan Torgeby:

– Om Johan Torgeby kände till mer om problematiken än vad han gav sken av, när han 2018 sa att man inte hade några rödflaggade kunder i banken från år 2008 och framåt, så är det allvarligt. Då kan han ha misslett marknaden på samma sätt som Birgitte Bonnesen gjorde, säger Joacim Olsson.

– Och om han gjorde sitt uttalande i god tro så vittnar det om fortsatta brister i kontrollsystemen. Även det är allvarligt, fortsätter Joacim Olsson. 

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, säger att det inte är några smickrande uppgifter som framkommer för SEBs del.

– Det är allvarliga anklagelser som framförs. Att programmet skulle innehålla uppgifter av denna karaktär har dock varit känt i två veckors tid och är ingen större nyhet, säger Johanna Kull.  

Kull noterar att vad som händer framöver i sakfrågan beror på vad Finansinspektionen kommer fram till i sin granskning av SEB och Swedbanks baltiska verksamheter, som ska presenteras i början av nästa år.

Realtid har sökt SEB för en kommentar till vad som framkommit i programmet. 

På tisdagen uppgav SEB att baserat på den analys banken har gjort kan man inte  se sig ha blivit systematiskt utnyttjad för penningtvätt. Det upprepade bankens vd Johan Torgeby i ett pressmeddelande med anledning av att banken bestämt sig för att redovisa historisk transaktionsdata gällande Baltikum.

När det gäller att Uppdrag granskning hävdar att SEB nu dras in det så kallade Magnitskijfallet, ger banken följande kommenterar på sin hemsida:  

“SEB screenar kunder, verkliga huvudmän och transaktioner utifrån den så kallade Magnitskijlagen. SEB kan inte se att vi har haft några av bolagen som är stämplade som Magnitskij-bolag som kunder.”

SEB:s aktiekurs stiger 3,0 procent i den tidiga handeln på onsdagen, jämfört med ungefär oförändrat för storbolagsindexet OMXS30. 

Annons