Finans Nyhet

Levi Strauss krävs på mångmiljonbelopp

Publicerad

Svenska återförsäljaren Original Stores anklagar Levi Strauss för ekonomisk utpressning.

Den svenska återförsäljaren Original Stores kräver ett av världens största klädbolag, Levi Strauss, på drygt fyra miljoner kronor i skadestånd.

Den infekterade tvisten inleddes med att Levis Strauss stämde Original Stores tre franchisebutiker, Levis Store, i Stockholm. Kravet: 1,8 miljoner kronor för franschiseavgifter och räntor. I summan ingår även hälften av kostnaden för etableringen av franschise-butiken i Skrapan på söder, motsvarande 637.000 kronor.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Annons

Och nu kommer alltså Original Stores med en motstämning, där man stämmer Levis Strauss för grovt avtalsbrott.

Original Stores skriver till domstolen att Levi Strauss metoder kan ses som ekonomisk utpressning.

Danowsky och Partners företräder Original Stores och beskriver en plötslig förändring i relationen mellan det svenska bolaget och klädjätten år 2006.

Annons

Levi Strauss gjorde stora förändringar i sin organisation. Bland annat flyttades huvudkontoret från Helsingborg till Belgien. Original Stores nya samarbetspartner blev därmed Levi Strauss Belgium i stället för Levi Strauss Sweden.

Året därpå skedde något som kom att förändra verksamheten för den svenska återförsäljaren. Ett samarbete mellan Levi Strauss och Varner-gruppen som driver butikskedjorna Dressman, Cubus, Carlings, Solo och Bik Bok startade.

Utan förvarning sade Levi Strauss upp
samarbetet med Original Stores och slutade att leverera Levis-varor. För den svenska ägaren och franschisetagaren kom uppsägningen som en chock.

Annons

Den svenska återförsäljaren såg ingen annan utväg än att sälja sina butiker till Varner-gruppen. Original Stores menar också att butikernas tvingades säljas till underpris.

Man hänviasr till att man tvingas sälja ut alla Levis-varor till rea-priser och pekar på att man räknat med att verksamheten skulle ha finnas kvar i fem år till, enligt avtalet mellan företaget och Levi Strauss.

Original Stores vill även ha tillbaka pengar för en renovering som har skett vid en av butikslokalerna där företaget uppger att Levi Strauss skulle ha stått för 65 procent av kostnaderna.

Det sammanlagda skadeståndet landade på 4,2 miljoner kronor.

Levi Strauss redovisade 4,1 miljarder dollar i intäkter år 2009.

Koncernen Original Stores AR AB gick med en förlust på 1,3 miljoner kronor samma år, att jämföra med året innan då vinsten låg på 4,9 miljoner kronor.

Annons