Finans Nyhet

Lennart Nylander

Publicerad

… vd för Wilh. Sonesson, egenvårdsföretaget som länge lovat uppnå en rörelsemarginal på 10 procent. Delårsrapporten som släpptes i går visar på en rörelsemarginal på knappt 3 procent. Har ni övergett det gamla marginalmålet?

– Det beror på vilken marginal vi tittar på. EBITDA-marginalen ligger på 5–6 procent. Med tanke på att detaljhandeln står för cirka 15 procent och grossiströrelsen för 30 procent är det bra om vi kommer upp till en EBITDA-marginal på 8 procent på sikt. Så länge vi har kvar Naturapoteket kommer koncernens marginal inte upp till 10 procent. Men försäljningsprocessen av Naturapoteket är igång och vi hoppas att den inte ska dra ut på tiden.

Så en EBITDA-marginal på 10 procent är möjlig när ni gjort er av med Naturapoteket?

– Det är möjligt. Vitamex och Friggs har redan en rörelsemarginal på 10 procent. Vad vi inte ska glömma är att vi faktiskt är duktiga på utveckling, tillverkning och distribution av naturläkemedel och egenvårdsprodukter. Vi hoppas också att köparna av Naturapoteket är intresserade av att sluta ett leveransavtal med oss.

Annons

Wilh. Sonessons delårsrapport för perioden 1 januari till 30 juni visar att, trots att omsättningen steg till 631 miljoner kronor från 597 miljoner kronor motsvarande period förra året, minskade rörelseresultatet från 62,4 miljoner kronor motsvarande period förra året, till endast 17,3 miljoner kronor.

Annons