Alla glada deltagare i programmet The Bonfire samlade på scenen under avslutningskvällen. Foto: PWC
Digitalisering

"Lendingtrenden går starkt"

PWC:s acceleratorprogram The Bonfire med syfte att hjälpa startups inom fintech, insurtech och regtech har haft "kick out".

Uppdaterad 2020-02-06
Publicerad 2020-02-06
Henrik Olsson.

PWC är sedan i höstas partner till den svenska fintechhuben Findec. Med sina drygt 120 startupmedlemmar inom fintech, regtech och insurtech har Findec som ambition att boosta det svenska finansiella ekosystemet genom nätverkande, kunskap och samverkan. 

Som en del i partnerskapet lanserade PWC acceleratorprogrammet The Bonfire för att hjälpa startups inom fintech, insurtech och regtech att växa genom utbildningar och mentorskap.

På onsdagskvällen var det avslutning för programmet med mingel och presentation av de fem startups som ingått i The Bonfire.

Henrik Olsson är PWC:s specialist inom Emerging Tech och har varit ansvarig för fintech-samarbetet.

Största trenderna just nu?
– Vi ser lite olika trender i Sverige och internationellt. I Sverige går lendingtrenden starkt, med bolag som Lendify, Anyfin, Brocc och Advisa för konsumenter, men också mot SME (small and medium-sized enterprises) genom exempelvis Capcito, Froda och Savelend. Sen kommer också flera PFM-bolag (Personal Finance Management) som använder möjligheterna som öppnats upp tack vare PSD2, som Dreams och P.F.C.

– Det ska också bli spännande att följa Klarnas lansering i Australien och se om de snabbare får igång verksamheten där jämfört med lanseringen i USA. Globalt investeras det väldigt stora summor i fintech parallellt med att de traditionella bankspelarna satsar stora summor på att förnya kundupplevelsen, utveckla nya produkter och se över sina system. Konsolideringstrenden är också fortsatt stark internationellt med ett antal stora nyligen genomförda köp. Sen lanseras det också flera intressanta nya plattformar och produkter för betalningar genom exempelvis Uber Money, Facebooks Libra och Apples eget Apple Card. 

Hur funkar det här programmet?
– Det övergripande syftet är att ge bolagen som deltar i Bonfire tillgång till PWC:s kompetens och kunnande kring vad som krävs för att driva en tillväxtresa, hur man kan jobba för att utveckla innovativa affärsmodeller och skapa varumärken som står ut i ekosystemet. Programmet lanserades under hösten 2019 och fem bolag valdes ut utifrån ett antal kriterier och intervjuer från Findecs medlemmar; Centiglobe, ID kollen, Invoier, Insurely App och Precisely. Dessa bolag representerar en bredd av nya teknologier som exempelvis blockchain och AI. Under programmets tre månader genomförs träningsdagar och mentorskap för att hjälpa startupen att nå sin fulla potential. 

Hur långt har Sverige kommit inom de här områdena i en internationell jämförelse?
– När Copenhagen Economics 2019 presenterade sin rapport "Konkurrensen i den svenska banksektorn”, så framkommer det att Sverige har en av de mest digitaliserade bankmarknaderna i Europa. Startupsen i Bonfire arbetar dock bredare, dels med nya teknologier som AI och blockchain, dels med vidareutveckling och digitalisering av produkter och tjänster där marknaden och våra "traditionella" företag fortfarande har en bit kvar. Jag tycker att det svenska fintechekosystemet fungerar relativt bra, då banker och startups samarbetar på ett bra sätt.

Vad har bolagen i ert program gemensamt?
– De är alla grundade i Sverige och en viss etablering genom ett befintligt grundarteam och en utvecklad produkt som har befintliga kunder. De befinner sig också före A-runda finansiering och har därför fokus på tillväxt och att nå ut till marknaden. Dessutom är de djupt rotade i nya teknologier som AI, big data, blockchain och analytics. 

Finns det något du har lärt dig av de här unga entreprenörerna som mer mogna företag kan ha nytta av?
– Först och främst är inte alla unga, men de är datadrivna och oerhört kundfokuserade i allt det de gör. Det är något som naturligt byggs in i affärsmodellerna från dag ett. De är också orädda och nyfikna och utmanar status quo för att lära sig av marknaden. Här tror jag mer etablerade bolag har en hel del att lära. 

Inom vilket område tror du nästa Klarna eller Spotify startas?
–Jag skulle tippa på sustainable finance eller inom krypto/digital assets.

Vad händer nu? Tar ni in fem nya startups nu?
– Nu ska vi avsluta den här första rundan av Bonfire med våra startups och partners på bästa möjliga sätt. Idag har vi genomfört en mängd investerarmöten för våra startups vilket förhoppningsvis leder till investeringar i dem framöver. Tillsammans med bolagen kommer vi att analysera och utvärdera programmet, för att spetsa det ytterligare. Planen är att identifiera fem eller flera nya och riktigt spännande bolag och grundare för att dra igång en ny runda till hösten. 

Se bildspel från avslutningskvällen här>>

Bolagen som ingått i The Bonfire

Centiglobe - "Globala realtidsbetalningar på blockkedja"
IDkollen - "Verifiera kunders identitet med BankID"
Insurely - "Ett nytt sätt att få koll på dina försäkringar"
Invoier - "En marknadsplats för fakturahandel"
Precisely - "En plattform för hela företagets avtalsbehov"

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in