FinansNyhet

Lendify vill ta in ytterligare 100 miljoner kronor

Erika Eliasson är chef för investerarrelationer på Lendify. Foto: Lendify
Publicerad

I våras laddade Stockholmsbaserade fintech-bolaget Lendify kassan med 200 miljoner kronor via en obligationsemission – för att öka lånevolymen på sin peer-to-peer-plattform för lån. Det lyckades och nu vill bolaget utöka obligationen med ytterligare 100 miljoner kronor. Carnegie har utsetts till finansiell rådgivare.

David Gustavsson

Lendify – en P2P-marknadsplats för lån mellan privatpersoner – tog i maj i år in 200 miljoner kronor genom en obligationsemission från institutionella investerare. Kapitalet har lånats ut på bolagets plattform, vilket planenligt lett till större lånevolymer. Något Realtid.se rapporterat om nyligen.  

Det innebär att pengar som lånas ut via Lendify snabbare hittar en låntagare. Därmed ökar allokeringstakten samtidigt som Lendify kan stärka riskspridningen i långivarnas/investerarnas portföljer; insatt kapital kan alltså fördelas på fler lån än tidigare.

– Genom att använda oss av den institutionella marknaden kan vi möta den stora efterfrågan på lån, göra större volymer och på så sätt även förbättra vårt erbjudande till våra privatinvesterare vilka är kärnan i vår verksamhet, säger Erika Eliasson, IR-chef på Lendify, till Realtid.se.

Annons

Nu planerar bolaget att utöka sin emissionsobligation med ytterligare 100 miljoner kronor. Obligationen skulle i så fall totalt uppgå till 300 miljoner kronor med referensräntan Stibor +5procent.

– Vi har byggt en kreditmodell och plattform som har förtroende bland professionella aktörer. Det finns en stor vana bland institutionella aktörer att investera i lån till kreditvärdiga låntagare och vi har respekt för att det tar tid att etablera ett nytt tillgångsslag bland privatinvesterare, säger Erika Eliasson.

Carnegie har utsetts till finansiell rådgivare i den utökade emissionsobligationen. Carnegie var även rådgivare åt bolaget i maj när den första obligationen genomfördes.

Annons

Bland Lendifys ägare återfinns Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall. 

Bolagets medgrundare och vd Nicholas Sundén-Cullberg sa i en intervju med Realtid.se i slutet av juni att Lendifys mål är att expandera till Norge och Finland, ta 5 procent av blancolånsmarknaden och bli en börs för lån i Norden. Bolaget utesluter inte banksamarbeten, men vill inte gå till börsen.

– Våra ägare tänker långsiktigt och vet att det tar lång tid att bygga ett bolag som ska utmana det traditionella banksystemet. Så vi ska försöka behålla dem så länge vi kan, sa Nicholas Sundén-Cullberg till Realtid.se då.

Annons

Entreprenören John-Christian de Champs (tidigare Eriksson)  startade – med inspiration från amerikanska och brittiska motsvarigheter – Lendify 2014. Han fick snart med sig Nicholas Sundén-Cullberg och José Cartro som hjälpte till att bygga upp bolaget. John-Christian de Champs var Lendifys vd fram till slutet av juni i år, då han efterträddes av Sundén-Cullberg. de Champs är dock kvar i bolaget och fokuserar numera på affärs- och it-utveckling. 

Ökade lånevolymer på plattformen

Under räkenskapsårets första kvartal kvartal (1 maj–31 juli 2017) utbetalades lån för 170 miljoner kronor via Lendifys peer-to-peer-plattform. Det kan jämföras med 135 miljoner kronor för hela det föregående räkenskapsåret som omfattar perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017.  

De ökade volymerna innebär att insättningar gjorda från och med 15 september i år sprids på fler lån. Enligt de nya riktlinjerna fördelas investeringar på över 10.000 kronor på 30 lån, de på 50.000 på 40 lån, de på 100.000 på 50 stycken och investeringar på över en miljon på 100 lån.

Källa: Erika Eliasson, IR-chef på Lendify

Annons