FinansNyhet

Lendify tar in 200 miljoner kronor

Erika Eliasson är investeraransvarig på Lendify. Foto: Pressbild
Publicerad

Peer-to-peer-bolaget laddar kassan med 200 miljoner kronor från institutionella investerare i form av en obligation. Carnegie har agerat finansiell rådgivare och Roschier och Vinge har varit legala rådgivare i obligationsemissionen.

David Gustavsson

Obligationerna har en löptid på tre år med en årlig ränta på tre månader Stibor +5 procent. Beloppet om 200 miljoner kronor ska lånas ut via bolagets plattform. Vilka investerare det rör sig om vill Lendify dock inte gå ut med.

– Det finns en större vana från institutionella investerare att investera i den här typen av lån. Nischbankerna har har emmiterat obligationer under en lång tid där institutioner har investerat stora belopp. Man får ha respekt för att tar längre tid för privatpersoner att lära sig om detta tillgångslag. Obligationerna ger oss möjlighet att möta den stora efterfrågan på lån, säger Erika Eliansson, investeraransvarig på Lendify, till Realtid.se.

Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och emissionsinstitut i samband med obligationsemissionen, medan Roschier Advokatbyrå AB och Advokatfirman Vinge har varit legala rådgivare.

Annons

Ska öka tillväxten

I ett pressmeddeland skriver Lendify att obligationerna är ett sätt att möta en stark efterfrågan på lån och samtidigt möjliggöra för institutioner att investera via plattformen. Transaktionen uppges ha väckt ett stort intresse hos nordiska investerare och väntas bidra till peer-to-peer-bolagets fortsatta tillväxt.

– Vi har byggt en kreditmodell och en plattform som är mycket robust och långsiktig vilket nu bevisas i och med att institutioner efter noggrann genomlysning väljer att investera i lån via Lendify. Detta är i linje med vad vi vill vara; en marknadsplats för lån och att institutionella kunder ser vår plattform som ett alternativ gynnar även våra privata investerare då vi kan göra större volymer  och det är vi otroligt glada för, säger Erika Eliasson till Realtid.se.

Rekordstor lånevolym

Lendify är i dag den största svenska marknadsplatsen för så kallade person-till-person-lån. Under det senaste brutna räkenskapsåret (2016-05-01 – 2017-04-30) förmedlade bolaget lån för rekordstora 135 miljoner kronor. Företaget har idag cirka 2.700 aktiva långivare.

Annons
Annons