- Publicerad
… advokat och medansvarig för bank och finans inom M&A-gruppen på Baker & McKenzie. <pufftextlänk>Ni klättrar från förra årets plats 67 till plats 5 på Mergermarkets league table över de mest framgångsrika advokatbyråerna mätt i värdet av årets transaktioner i den nordiska regionen. Hur kommer det sig?</pufftextlänk>
– Precis som andra har vi varit inne i väldigt många affärer, som är så stora att de omfattar flera av byråerna. Och värdena har blivit fullständigt sanslösa helt enkelt.
– Men sen ska man veta att vi började väldigt sent med den här typen av rapportering. Under de senaste två åren har vi gjort ett system för hur det sammanställs på ett korrekt sätt. Det förklarar kanske siffran 67 mer. Vi tyckte nog inte att det var så otroligt viktigt tidigare…
Vilka affärer har Baker & McKenzie arbetat med i år?
– Det jag kan säga är ISS. Vissa kan jag kanske aldrig säga. Men vi har varit med och petat i ett stort antal affärer, gett någon typ av utlåtande.
Många av byråerna på listan har inget kontor i Norden, men är ändå med på listan, varav tre toppar den.
– Ja, mer än hälften har ju ingen egentlig förankring på den nordiska marknaden. Det är jättespännande att se så många icke-nordiska byråer. Men med sådana belopp som det varit i år kan ju ingen i Sverige köpa, åtminstone inte själva. Det är private equity-intressen snarare än industriella som har drivit köpen, och då kommer de internationella byråerna in tillsammans med de mer lokala.
Är det för få byråer i Norden?
– Det är ganska få byråer i Norden. Om en stor affär dyker upp så kan kanske ett tiotal byråer i Sverige ställa upp, men av dem är det några som inte vill och några som inte kan av olika jävsituationer. Det är otroligt komplexa affärer, och då går byråerna åt snabbt. EU-regleringen, som gör att samma riktlinjer följs i alla EU-länder, har även öppnat upp för internationella spelare.
Kommer Baker & McKenzie i Sverige att anpassa sig till den internationella konkurrensen på något sätt?
– Nej, jag vet inte vad vi skulle kunna göra, för vi är ju de vi är. Det är klart vi har strategier för hur vi agerar områdesmässigt. Vi hanterar Norden och Baltikum i viss mån.
Hur blir nästa år?
– Jag gissar på en fortsatt bra aktivitet på börser och fastighetsmarknaden är fortfarande aktiv. Det handlar om stora belopp och komplicerade portföljer. Och mycket är till salu fortfarande, verkar det som. Det är så intressant att också nästintill nya affärsområden har bildats, det är nyskapande.
Hur då?
– Ett exempel är det förhållande man har till fast egendom. Dagens sätt att värdera den som en finansiell tillgång ger upphov till annorlunda affärer som ligger mycket närmare M&A än tidigare. På så sätt sysselsätts både M&A- och fastighetskunniga. Det är rätt komplicerade finansieringsstrukturer och en helt annan form av tillgång i dag än tidigare då man ägde och förvaltade. Nu kombineras fastigheter, och köpcenter växer upp överallt. Det är ett annat sätt att tänka.
Hur många anställda har ni på kontoret i Stockholm?
– 40 ungefär, men vi närmar oss 50. Och snart blir vi säkert 60. Vi anställer vad vi orkar, i en försiktig expansion. Vi är ju i en högkonjunktur, det ska man ha klart för sig. Sedan kommer en lågkonjunktur om ett eller ett par år.