M&A

Legofamiljen och Blackstone lägger bud värt 70,5 miljarder

Den danska miljardärsfamilj som kontrollerar leksakstillverkaren Lego är på väg att köpa upp underhållningsgiganten Merlin Entertainments ihop med Blackstone och en kanadensisk pensionsfond i en affär värd 6 miljarder pund, motsvarande 70,5 miljarder kronor.

Uppdaterad 2019-06-28
Publicerad 2019-06-28

Affären skulle bli det största europeiska utköpet på många år, skriver Financial Times. Tidningens källor värderar Merlins aktie till 460 pence, vilket är en premie på mer än 18 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.  Det värderar de totala aktierna till 4,7 miljarder pund. Eftersom företaget har en nettoskuld på 1,2 miljarder pund värderar det bolaget till nära 6 miljarder pund.

Merlin Entertainments ligger bland annat bakom Legoland och Madame Tussauds. Företaget är listat på Londonbörsen och ligger på FTSE 100, ett aktieindex som listar de 100 största företagen på Londonbörsen.

Legos grundarfamilj Christiansen gör transaktionen via investmentbolaget Kirkbi, vilket äger 30 procent av Merlin, tillsammans med riskkapitalföretaget Blackstone och den kanadensiska pensionsfonden CPPIB, enligt Financial Times. Kikrbi äger också 75 procent av aktierna i Lego.

Merlin listades på Londonbörsen 2013 till kursen 315 pence per aktie.

Platsannonser