Finans Nyhet

Legalbuzz-grundaren: ”Jag är bolagsjurist”

Publicerad

Realtid.se har nått en av de tre hemliga svenska jurister som ligger bakom Legalbuzz.

I veckan rapporterade Realtid.se om Legalbuzz.se, en sajt som genom att lista löner försöker skärpa konkurrensen bland svenska affärsjuridiska advokatbyråer. Artikeln gjorde att det under en stund blev svårt att komma in på Legalbuzz.se.

Sajten har grundats av tre personer i 25-30-årsåldern, två yrkesverksamma jurister och en student.

Därutöver är ett ”nätverk” av jurister och juriststudenter engagerade. En av grundarna är sekonderad som bolagsjurist till ett stort finansföretag efter att ha varit på byrå en tid, och Realtid.se når honom på en dålig linje till ett regnigt Zimbabwe, där han dels befinner sig med familjen på semester, dels etablerar kontakter för ett annat affärsprojekt: att starta upp ett private equity-bolag med inriktning på södra Afrika.

Annons

Detta, säger han, har dock inte med hans tjänst som bolagsjurist att göra.

Grundaren har inte varit inne på nätet och läst Realtid.se:s artikel och de övervägande positiva läsarkommentarerna, men säger att han har nåtts av en hel del positiva mail från användare och folk som vill engagera sig.

Han berättar om Legalbuzz:

Annons

– All statistik är ett resultat av våra egna efterforskningar. Det kan exempelvis handla om peers på stan, eller anonyma uppgifter, som vi får en hel del.

Innan något läggs ut om en byrå ges den tillfälle att kommentera och i förekommande fall korrigera uppgifterna. Mellan 60 och 70 procent av tillfrågade byråer har återkommit med svar, säger grundaren.

– Sedan ska man vara medveten att även om en byrå anger en siffra är de, beroende på byrå, inte huggna i sten: det kan ju finnas utrymme för löneförhandlingar.

Annons

Vilken byrå har du själv jobbat på?

– Jag vill helst inte säga det, eftersom sajtens ambition är att vara neutral och man skulle kunna misstänka att just den byrån behandlas förmånligt av sajten.

Även från advokatbyråernas håll har kommentarerna på sajten och dess innehåll varit övervägande positiva, uppger grundaren.

– De byråer som har bra villkor är ju angelägna om att det ska komma ut. Och hittills har den förhärskande synen varit att det inte spelar så stor roll på vilken byrå man hamnar som ny jurist; vi vill visa att så är det inte.

Framtidsplaner för Legalbuzz.se är att utvidga byråinformationen till byråer i Danmark och Norge. Särskilt i Danmark är lönerna klart högre än i Sverige, enligt vad Legalbuzz-mannen säger att hans och hans kompanjoners preliminära undersökningar visar.

– Sedan kommer vi även att gå ut med en undersökning, byggd på intervjuer och inte på någon webbenkät eller så, om hur det är att vara sommarnotarie på svenska byråer.

Annons