Annons

Annons

Ledningsförändringar i Bygghemma efter åtal om skattebrott

Vd:n på Bygghemma tar ett steg åt sidan medan ett åtal om skattebrott pågår. Samtidigt kliver finanschefen upp som tillförordnad vd och koncernchef.

Martin Edblad, som har arbetat som finanschef, cfo, på Bygghemma i knappt sex år, kliver upp som tillförordnad vd och koncernchef från och med den 1 april 2019. Han blir dessutom chef för segmentet Heminredning. Martin Edblad har tidigare arbetat inom MTG, bland annat som cfo på CDON, som avknoppades från MTG 2010. CDON Group bytte 2014 namn till Qliro Group.

Nuvarande vd, Mikael Olander, har sedan 2012 kombinerat rollerna som vd och koncernchef och chef för segment DIY. Även han har en tidigare karriär inom MTG/CDON Group/Qliro Group, där han var vd fram till 2011. Det är med anledning av den rollen han nu står under åtal för skattebrott, vilket rör momshantering på Åland 2012. Även fler personer med koppling till Qliro står under åtal, man får anta att Martin Edblad inte gör det.

– Förändringen gör att den juridiska process gällande momshantering på Åland som kommunicerats tidigare och som avser en period då jag var vd för Qliro Group, inte behöver belasta Bygghemma, vilket är viktigt både för mig och övriga aktieägare, säger Mikael Olander i ett pressmeddelande på tisdagen.

Annons

Annons

Bygghemma har samtidigt utsett Adam Schatz som cfo. Han har tidigare lång erfarenhet som finanschef i internationella företag. Han är för närvarande vice vd och cfo på Axiell Group. Tidigare har han haft ledande positioner på Baxter, Gambro och på riskkapitalbolaget Teknoseed, samt arbetat som analytiker på Goldman Sachs.

Bygghemma har ambitionen att nå en nettoomsättning på 10 miljarder kronor på medellång sikt. 2017 var nettomsättningen i Bygghemma Group First knappt 4 miljoner kronor. Enligt företaget ska ledningsförändringarna frigöra tid för Mikael Olander och Martin Edblad att fokusera på att förverkliga tillväxtambitionerna inom segmenten DYI och Heminredning.

– Jag ser mycket fram emot att fullt ut fokusera på att leda Bygghemmas fortsatt snabba tillväxt under en period som präglas av snabbt ändrade köpbeteenden, kommenterar Martin Edblad i ett pressmeddelande.

Huvudägare till Bygghemma är FSN Capital.

I morse annonserade Bygghemma att Mikael Olander, Martin Edblad samt operative chefen Peter Rosvall köper aktier i företaget för 23 miljoner kronor. Säljare är FSN Capital. Mikael Olander äger nu 5,5 procent av Bygghemma och Martin Edblad och Peter Rosvall 1,9 procent vardera. 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons