M&A

Latour köper amerikanskt bolag

Investmentbolaget Latour har genom sitt helägda dotterbolag Hultafors Group tecknat avtal om att förvärva det amerikanska bolaget Johnson Level & Tool.

Publicerad 2018-05-02

Det amerikanska bolaget Johnson som är baserat i Wisconsin i USA är en välrenommerad leverantör av layout och mätverktyg och marknadsledande inom flera distributionskanaler i USA.

Nettoomsättningen uppgick till cirka 36 miljoner dollar 2017 med en lönsamhetsnivå väl i linje med Latours finansiella mål. Företaget har cirka 70 anställda.

Förvärvet är en del av Hultafors Groups strategi att stärka sin närvaro i Nordamerika. Genom förvärvet förväntas Hultafors Group få tillgång till ett brett distributionsnätverk i relevanta kanaler i USA, såväl som en komplett produktportfölj av vattenpass, laserverktyg och andra verktyg för mätning, märkning och layout-syften, meddelade bolaget sent på måndagseftermiddagen.

– Vi är exalterade och hedrade över att få möjligheten att förvärva detta företag som familjen Johnson har byggt upp och utvecklat under många, många år. Johnson bidrar med en stark produktportfölj och kundrelationer som jag är övertygad kommer att bidra till Hultafors Group på ett signifikant sätt framöver, säger Ole Kristian Jødahl, vd på Hultafors Group.

Som en effekt av förvärvet förväntas nettoskulden i Latour öka till knappt 5 miljarder kronor, jämfört med senaste kvartalsrapporten.

Tillträdet sker med omedelbar effekt.

Platsannonser