M&A

Latour förvärvar Noda 

Investmentbolaget Latour har genom dotterbolaget Bemsiq tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i Noda som är ett svenskt mjukvarubolag inom energieffektivisering.  Säljare är bland annat Sjätte AP-fonden och bolagets grundare.
 

Uppdaterad 2017-10-11
Publicerad 2017-10-11

Investment har genom dotterbolaget Bemsiq tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i NODA Intelligent Systems , ett ledande svenskt mjukvarubolag som levererar system för energioptimering i fjärrvärmenät och intelligent värmestyrning för flerbostadshus. 

–  NODA är ett spännande bolag med hög tekniknivå och en marknadsledande position inom digitalisering av fjärrvärmenät. Vi är särskilt imponerade av att bolaget har en ledande roll i tre projekt inom Horizon 2020, EU:s ramverk för forskning och innovation, säger Pär Arvidsson, vd för Bemsiq i ett pressmeddelande.

Bemsiq gjorde sin första investering i NODA i oktober 2015 och ägde innan dagens transaktion 29 procent av aktierna i bolaget. Säljare är bland annat Sjätte AP-fonden och bolagets grundare. Tillträde sker omedelbart.

– Jag är mycket glad över att NODA nu blir ett helägt bolag inom Bemsiq och Latour. Det öppnar nya spännande möjligheter till fördjupade samarbeten med övriga Bemsiq-bolag inom exempelvis produktutveckling och internationell försäljning. NODA får nu en långsiktig ägare och bättre förutsättningar att expandera verksamheten på den europeiska marknaden, säger Patrick Isacson, vd för NODA i pressmeddelandet. 

NODA har huvudkontor i Karlshamn och bedriver sin verksamhet på den europeiska marknaden, med fokus på Sverige, Polen, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Bolaget utvecklar och tillhandahåller produkten Smart Heat Grid, som är ett avancerat system för att bland annat reducera spetslaster och balansera lastprofilen i fjärrvärmenät. Bolagets andra produkt, Smart Heat Building, använder en självlärande och adaptiv modell för att minska såväl energiförbrukning som effektbehov i fastigheter. NODA har 15 anställda och nettoomsättningen under 2016 var drygt 5 miljoner kronor, där merparten är i form av återkommande licensavgifter.

 

Platsannonser