Finans Nyhet

Lars Ohlson

Publicerad

… journalisten och författaren som på måndag klockan 13.00 arrangerar en demonstration mot kapitalförsäkringar. Varför gör du det?

– På måndag är det exakt fem år sedan börsbubblan sprack. Människor som hade investerat i kapitalförsäkringar förlorade stora delar av sina besparingar. Bankerna hade bara under år 2000 spenderat cirka en miljard kronor på mediareklam som bara informerade om hur mycket pengarna skulle växa om börsen gick upp med olika procent. Risken att börsen faktiskt kunde gå ned, och att folk riskerade att förlora pengar, nämndes aldrig. Det heter ju kapitalförsäkring.

Du slåss för småsparare som förlorat pengar, mot storbankerna. Varför? Har du själv råkat illa ut?

– Nej, reklamen och erbjudanden om kapitalförsäkringar var aldrig riktad till mig. Inte heller mot journalisterna på DI, Affärsvärlden eller Veckans Affärer, som alla skrev att kapitalförsäkringar var ”dumma och dåliga”. Ändå har cirka en miljon svenskar tecknat kapitalförsäkringar. Och det var på grund av den massiva och vilseledande reklamen från bankerna.

Annons

Hur kommer demonstrationståget att gå?

– Vi möts på Hötorget och kommer därefter att besöka alla de större bankerna. En delegation kommer också att besöka Rosenbad med krav om en statlig instans som personer som kommer i konflikt med bankerna, kan vända sig till.

Vad kan en kund som upplever att banken gjort fel göra i dag?

Annons

– I princip själv stämma banken. Kostnaden om kunden förlorar i första instans ligger runt 500.000 och i andra instans, runt 200.000 kronor. Bankerna vet att de allra flesta inte har råd eller ork att göra det. Utan hot om sanktioner kommer bankerna att fortsätta bryta mot den lagstiftning som finns.

Du brukar själv besöka banker tillsammans med människor som upplever att de blivit lurade. Lyssnar bankerna?

– Jag har lyckats hjälpa 13 av cirka 300 personer som hört av sig efter att jag skrev böckerna Rångivarna och Ruinmakarna. Jag brukar sällan behöva gräva fram nya sakförhållanden, bara peka på deras marknadsföring och diskutera deras ansvar. I de fall då kunderna fått ersättning har bankerna helt enkelt tröttnat.

Annons

Har du någon ”värsta historia”?

– Många, men ett exempel är en chilensk kille som suttit i argentiskt fängelse och därefter fått skadestånd på 1,2 miljoner. Pengarna hamnade hos Nordea i en kapitalförsäkring. Efter första saldobeskedet ville han ta ut pengarna eftersom han såg att han förlorade på investeringen. Men ångertiden på två veckor hade gått ut och avgiften för att ta ut pengarna skulle gå på 44.000 kronor. Jag frågade hur de hade kommit fram den summan men det kunde banken inte svara på. Killen jobbar för övrigt som spärrvakt och kunde ingenting om aktiemarknaden.

Och nästa projekt?

– Jag jobbar på en ny bok med samma tema – hur man vinner mot bankerna.

Kapitalförsäkring

• Är inte en försäkring.

• Kunden betalar avkastningsskatt på ca 1,4 % av kapitalet varje år även om det inte blir någon avkastning.

• Försäkringsavgift på mellan 0,65 % och ­0,75 % per år.

• Fondförvaltningsavgifter på mellan 0,5 % och drygt 2 % av kapitalet per år.

• Courtage på upp till 1 % av kapitalet per år beroende på vilken eller vilka fonder kapitalet investeras i. (Redovisas inte)

• Oftast stora avgifter om kapitalet tas ut innan fem år har gått. (T.ex. Länsförsäkringars kapitalförsäkring med traditionell förvaltning tillåter inte att pengar tas ut de första 3 åren. Mellan år 3 och 5 är avgiften 5 % av det belopp som tas ut.)

•100 % av värdet förmögenhetsbeskattas, mot 80 % för aktiefonder.

• För att kapitalförsäkringen ska löna sig bättre än vanligt fondsparande måste värdestegring vara större än ca 8-9 % per år under löptiden. (Enligt beräkning gjord av Privata Affärer)

Annons