Lars Förberg
Lars Förberg, partner hos Cevian, nomineras till ABB:s styrelse.
Styrelser

Lars Förberg till ABB

Cevian är andra största ägaren i ABB och Lars Förberg nomineras till styrelsen.

Uppdaterad 2017-02-22
Publicerad 2017-02-22

Lars Förberg, partner vid aktivistfonden Cevian, har nominerats till styrelsen i ABB inför årsstämman den 13 april.

”Naturligt”, menar Cevians grundare Christer Gardell i en kommentar till Svenska Dagbladet:

– Det känns bra. ABB är en viktig investering för oss och det är naturligt att vi som storägare går in i styrelsen... Jag är nöjd och ser det som ett tecken på att vi har en konstruktiv och bra relation med bolagets styrelse, säger han vidare.

– Vi är glada över att nominera Lars till styrelsen. Han för med sig lång erfarenhet som styrelseledamot i industriföretag vilket kompletterar ambitionerna med vår Next Level-strategi, säger ordförande Peter Voser i pressmeddelandet.

– Jag ser fram  emot att arbeta med ABB:s ledning och styrelse för att stärka ABB:s långsiktiga konkurrenskraft och värde, inklusive en framgångsrik implementering av ABB:s Next Level-strategi, säger Lars Förberg i pressmeddelandet.

Samtidigt som Lars Förberg tillträder avgår två ledamöter, Robyn Denholm och kompensationskommitténs ordförande Michel de Rosen.

Som andra största ägare med ett innehav om 6,5 procent av kapital och röster argumenterade Cevian inför kapitalmarknadsdagen i höstas för att knoppa av divisionen Power Grids men ABB beslutade att behålla den. Investor är största ägaren med ett ägande på 10,5 procent av kapital och röster. Investor vill behålla Power Grids "för att de potentiella fördelarna med en avknoppning inte är tillräckligt stora för att kompensera för nackdelar och separationskostnader", enligt ett tidigare uttalande av Investors vd Johan Forssell.

 

Platsannonser