Lapidus sågar Rättssverige

Assange må vara rättshaverist – men han har rätt.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-05-05

Kändisadvokaterna Jens Lapidus och Johan Åkermark från byrån Försvarsadvokaterna ger sexbrottsanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange rätt i sin kritik av det svenska rättssystemet.

På DN Debatt idag skriver om sin mission att "se till att de fläckar som finns i vårt system tvättas bort". Det handlar om häktningsreglerna, systemet med nämndemän och tendensen att av slentrin hålla rättegångar bakom stängda dörrar.

De missar att tala om att de själva är kollegor med Julian Assanges svenske försvarare Björn Hurtig på Försvarsadvokaterna.

Istället hänvisar de till Juristbarometern där Blendow Group Research frågat 9.000 svenska jurister. Var tredje håller med Julian Assange i hans kritik av det svenska rättsväsendet.

Jens Lapidus och Johan Åkermark pekar nu på att i Sverige kan åklagarna i praktiken räkna med att alla som de begär häktade också häktas. Allt som krävs är en förhandling på en kvart i domstolen – och försvarsadvokaten får inte ta del av åklagarens underlag förrän efteråt.

Det finns inte heller någon gräns för hur länge man kan sitta häktad. Realtid.se har rapporterat om hur en av de misstänkta i momskuppen på 120 miljoner kronor mot Skatteverket satt ett år i häkte i hopp om att frikännas.

FN har kritiserat Sveriges behandling av häktade.

Assange tycker att det är konstigt att de nämndemän som dömer i rättegångarna oftast är pensionerade politiker. Lapidus och Åkermark konstaterar att "internationellt sett är det en apart lösning". I praktiken representerar nämndemännen inte "folkets sunda förnuft" eller samhällets sammansättning. En stor del av de tilltalade är under 25 år. De som dömer är ofta 50 år äldre.

Lapidus och Åkermark ger också Assange rätt när det gäller läckor: när information från sekretessbelagda sex-mål ändå hamnar i tidningen kommer informationen "i princip alltid från polisen".

Platsannonser

Logga in