Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd för Länsförsäkringar Fondförvaltning, som är bra på att kombinera låg risk med bra avkastning.
Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd för Länsförsäkringar Fondförvaltning, som är bra på att kombinera låg risk med bra avkastning.
Fonder

Länsförsäkringar: ”Vi har väldigt bra förvaltare”

En mix av egna förvaltare och en ständig utvärdering av externa. Dessutom ett ordentligt öra för vad kunderna har för behov. Så beskriver Eva Gottfridsdotter-Nilsson framgångarna för Länsförsäkringars fondverksamhet.

Uppdaterad 2019-03-12
Publicerad 2019-03-12

Länsföräkringar sysslar inte bara med försäkringar. Företaget – en federation av 23 försäkringsbolag – har också en framgångsrik fondverksamhet som drivs i Länsförsäkringar Fondförvaltning. Sveriges bästa fondbolag enligt Morningstar, som prisade bolaget igår vid en gala.

Morningstar skriver: “Ett stort sortiment fonder med medelvärden som varje år de senaste tio åren varit bättre än respektive kategorisnitt, plus att förvaltarna generellt hållit igen på risktagandet, gör att Morningstar utser Länsförsäkringar till Sveriges bästa fondföretag.

Hur kommer det sig att det går så bra för er?

– Det är ett hårt teamarbete. Vi har väldigt bra förvaltare, säger Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd för Länsförsäkringar Fondförvaltning.

– Fram tills för tre år sedan hade vi bara externa förvaltare på fonder i vårt eget varumärke. Vi har förbättrat processen att utvärdera externa förvaltare. För tre år sedan beslutade vi också att ta hem svensk aktie-, ränte- och blandfondsförvaltning.

Nu har Länsförsäkringar elva egna förvaltare och omkring sex externa.

– Vi är kundägda i botten och våra kunder är inte typiska högriskkunder. Därför känner jag mig extra stolt över att vi har haft en så bra utveckling samtidigt som vi har låg risk. När vi tar fram produkter utgår vi från kunden. Vi är lyhörda för vad marknaden behöver.

Hur ska ni lyckas lika bra framöver?

– Man måste vara snabb, innovativ och tänka på att de produkter man skapar ska vara bra för kunden. Det gäller att fortsätta på det spåret och att arbeta strukturerat.

Vad tror du om utvecklingen för era fonder under det närmsta året? Finns det en större osäkerhet?

– Jag är ingen rådgivare. Men vi har många olika typer av fonder som kan klara behov oberoende av risknivå.

Vilken typ av externa förvaltare är det ni anlitar?

– Vi har till exempel Blackrock som förvaltar våra indexnära fonder. Vi bestämmer hur förvaltningen ska gå till, men vi har svårt att själva hitta världens bästa indexförvaltare.

Ja, hur går det till, att hitta världens bästa förvaltare?

– Vi skannar av marknaden och gör en analys. Vi tittar på hur teamet och organisationen ser ut, på historisk avkastning, på hur stor risk de tar och så vidare. Passar det oss? Vad tror vi om hur de kan leverera i framtiden?

Hur ofta byter ni externa förvaltare?

– Vi anstränger oss hela tiden för att ha de bästa förvaltarna för respektive mandat. Är vi inte nöjda så byter vi, avslutar Eva Gottfridsdotter-Nilsson.

Högt femårssnitt

Tittar man i Morningstars fondstatistik för den senaste femårsperioden ser man att bland de 22 Länsförsäkringar-fonder som har stjärnbetyg för perioden så är det bara en som har två stjärnor, medan tolv har fyra stjärnor. Det ger ett snittbetyg på 3,59 stjärnor vilket är ovanligt högt bland fondföretag med så många fonder. Länsförsäkringars snittbetyg baserat på tre års eller tio år rating är klart lägre.

Platsannonser