Finans Nyhet

Lannebo: ”Tufft att vara långsiktig i en kortsiktig bransch”

Nordnet Lannebo GergeNordnet Lannebo Gerge
Göran Espelund, styrelseordförande Lannebo Fonder, Adam Gerge, grundare, Didner & Gerge. Foto: Lannebo Fonder/ Didner & Gerge
Publicerad

Fondbolagen kommenterar Joakim Bornolds starka kritik kring Nordnets återkomst till börsen.

Anders Frick

Nordnets börscomeback – ett fiasko för aktiva fonder. Det menar Joakim Bornold, Söderberg & Partners sparekonom, som i Realtid igår rasade över att Nordnets investerare snuvats på en avkastning på 350 procent i samband med börsnoteringen av Nordnet, hans tidigare arbetsgivare.

Idag får han både mothugg och medhåll från aktörer i branschen.

Joakim Bornold vände sig bland annat mot att investerarna i Nordnet köptes ut till en kurs om 37 kronor per aktie, vilket i sig visserligen var en premie på 25 procent, men att samma aktier idag åter introduceras på börsen till kursen 96 kronor per aktie.

Annons

– Med tanke på det skick Nordnet då befann sig i så bedömde vi där och då att det till slut blev ett OK bud. Det är väl bara positivt att Nordnet står starkare idag och att vi har ett starkt noteringsklimat, säger Adam Gerge, styrelseordförande för Didner & Gerge Fonder AB, till Realtid.

Göran Espelund, arbetande styrelseordförande för Lannebo Fonder, säger till Realtid att Joakim Bornold har rätt i sak, men det finns fler dimensioner i affären.

– Bolag som ska genomgå en tyngre omstrukturering som först ger vinster längre fram, de bolagen riskerar att få en rätt så tråkig tid på börsen. Dessutom utsätter man sig som huvudägare för en risk i form av fientligt övertagande, säger Göran Espelund till Realtid.

Annons

Lannebo Fonder försöker själva att vara långsiktiga förvaltare som tittar tre-fem år framåt, men Göran Espelund konstaterar att många andra aktörer i branschen inte ser likadant på situationen.

– En premie på 25 procent tycker många känns bra just den dagen, men vi tycker däremot att det känns ännu bättre att vara långsiktig. Marknaden har idag en oförmåga att se långsiktigt. Varför orkar inte marknaden se längre? Det är intressant att marknaden är så kortsiktig, säger Göran Espelund.

Dagens fondlagstiftning säger att en fond inte får vara dominerande ägare i ett bolag, vilket många tolkar som om att det finns en gräns på tio procent. Om fondbolagen ska kunna agera behöver de i praktiken hitta andra ägare som delar fondbolagets uppfattning för att kunna sätta stopp för ett bud. Bolag kan också vidta motåtgärder som exempelvis avnotering som försvårar för fonder, och enligt Göran Espelund är det bara svårt att få ihop ett tillräckligt starkt konsortium som sätter stopp.

Annons

– För att koka ner det hela kan man konstatera att det är tufft att vara långsiktig i en marknad som är så kortsiktig. Som bransch har vi lite reglerna emot oss, men vi riskerar att skjuta oss själva i foten genom att alltför lättvindigt acceptera de bud som kommer eller enbart fajtas för att få upp budet lite grand, istället för att se riktigt långsiktigt på frågan, säger Göran Espelund.

Annons