Konjunktur

Lägsta elpriset på 20 år

Flera elbolag uppmärksammar att elpriset ligger på den lägsta nivån på 20 år – anledningen är minskad efterfrågan på grund av coronakrisen.

Publicerad 2020-04-21

Det är inte bara oljan som ligger på rekordlåga nivåer i följdverkningarna av covid-19. I kombination med välfyllda vattenmagasin ligger nu elpriset på 7 öre per kWh, lägst på 20 år. Det uppmärksammar energibolaget Godel i ett pressmeddelande.

Godel skriver att marknadsförväntningarna är att elpriset för hela april förväntas landa på kring 7 öre per kWh, i så fall lägst sedan juli år 2000. En normal vårmånad ligger priset på 30 öre per kWh.

– Vi får se hur länge det låga elpriset håller i sig. Eftersom vi går mot varmare tider och har stora överskott på vattenkraft, talar det mesta för att elen kommer vara fortsatt extrembillig de närmsta månaderna, säger Björn Björnson, elexpert på Godel i en kommentar.

Mälarenergi skrev tidigare i april att mars var den billigaste vintermånaden sedan avregleringen av elmarknaden 1996. Förutom corona och vattenmagasinen pekar bolaget även på det extremt varma vintervädret. Efterfrågan på el har minskat på grund av nedstängningen av industrin och att fler isolerar sig.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in